Železnice pre bezplatnú prepravu pridajú nové vlaky aj vozne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vlak
Foto: ilustračné, SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 14. novembra (WEBNOVINY) – Železničná spoločnosť Slovensko zvyšuje v súvislosti so spustením bezplatnej prepravy vybraných skupín cestujúcich kapacitu vlakov. Od pondelka začne premávať denne 11 nových diaľkových vlakov a k vlakom v regionálnej doprave pripoja desiatky ďalších vozňov. Agentúru SITA o tom informovala riaditeľka Odboru komunikácie Železničnej spoločnosť Slovensko Jana Morháčová.

Pribudne vyše milión vlakových kilometrov

Denne pribudne v diaľkovej doprave takmer 7-tisíc a v prímestskej doprave necelých 5-tisíc miest na sedenie. Druhá výraznejšia vlna zvýšenia kapacity sa stane realitou od 14. decembra, kedy pribudne spolu 103 nových vlakových spojení. V rámci všetkých regiónov Slovenska bude pridaných takmer 1,5 milióna vlakových kilometrov, dodala.

Cieľom je umožniť prepravu vlakmi verejnej železničnej dopravy väčšiemu množstvu cestujúcich. V súčasnosti je to prvá etapa rozšírenia ponuky, druhá zásadnejšia príde od 14. decembra s nástupom nového grafikonu, uviedol riaditeľ obchodného úseku ZSSK Jozef Schmidt.

Posilňujú personál

Súčasne ZSSK prijala desiatky opatrení, aby bezplatná preprava od 17. novembra fungovala bez problémov. Na najväčších železničných staniciach sú k dispozícii označené pokladnice ZSSK, ktoré zabezpečujú len registráciu a vydávanie nulových cestovných lístkov.

Zvýšil sa počet pokladníkov, vlakvedúcich, rušňovodičov v službe. Súčasne sa zvýšil počet pracovníkov v nepretržitej prevádzke Kontaktného centra ZSSK, ktorí telefonicky a na e-mailovej adrese info@slovakrail.sk odpovedajú na otázky cestujúcich, informovala. Morháčová.

Na piatich staniciach (Bratislava, Košice, Žilina, Banská Bystrica, Prešov) sú vo vybrané dni k dispozícii infopulty, kde je možné elektronicky sa zaregistrovať. V zákazníckych centrách ZSSK budú v priebehu budúceho týždňa k dispozícii informačné brožúry pre deti, žiakov/študentov a dôchodcov nad 62 rokov. ZSSK eviduje k 14. novembru zaregistrovaných 140-tisíc zaregistrovaných záujemcov o bezplatnú prepravu.

Čo hovoríte na krok Ficovej vlády, že deti, žiaci, študenti a dôchodcovia budú cestovať vo vlakoch zadarmo?

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie ZSSK Železničná spoločnosť Slovensko