Od revolúcie naše hospodárstvo vzrástlo takmer deväťnásobne

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Kríza, peniaze, euro
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 17. novembra (WEBNOVINY) – Slovenské hospodárstvo za posledných 25 rokov od Nežnej revolúcie reálne rástlo priemerným tempom o 2,6 percenta ročne. Konštatuje to vo svojej analýze k 25. výročiu pádu komunizmu v Československu UniCredit Bank. Pre porovnanie, ekonomiky krajín západnej Európy z pôvodnej európskej pätnástky v rovnakom období priemerne rástli o 1,7 percenta.

V nominálnom vyjadrení pritom slovenské hospodárstvo za dva a pol dekády narástlo až na takmer deväťnásobok objemu hrubého domáceho produktu z roku 1989. Pri reálnom vyjadrení však podstatnú časť tohto nárastu pohltil rast spotrebiteľských cien. „V stálych cenách sa tak slovenská ekonomika ‚len‘ zdvojnásobila, keď narástla o 89 percent,“ uvádza analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

Obrazom: November ’89 priniesol na Slovensko demokraciu

Transformácia slovenskej ekonomiky z centrálne riadenej na trhovú pritom vôbec nebola bezbolestná. „Rozpadnutie sa trhov Rady vzájomnej hospodárskej pomoci (RVHP) a na otvorenom trhu nekonkurencieschopné hospodárstvo viedli k masívnemu prepadu hrubého domáceho produktu v rokoch 1991 a 1992,“ konštatuje Koršňák. V týchto dvoch rokoch sa napokon naša ekonomika v stálych cenách prepadla až o 27 percent, najmä v dôsledku až 22-percentného poklesu v roku 1991.

V nasledujúcich rokoch až do krízového roku 2009 však už hospodárstvo krajiny nepretržite rástlo. V rokoch 1993 až 2014 reálne o 4,2 percenta ročne. V rokoch 1993 až 2008 dokonca reálny rast ekonomiky v priemere predstavoval až 5,3 percenta. „Úroveň hrubého domáceho produktu z roku 1989 sa jej podarilo dosiahnuť počas roku 1996,“ dodáva analytik.

Zaujímavosťou podľa neho je, že napriek masívnemu reálnemu poklesu hrubého domáceho produktu v spomínaných rokoch 1991 a 1992 v dôsledku prudkého rastu cenovej hladiny, slovenská ekonomika v bežných cenách, teda bez zohľadnenia inflácie, aj v tomto období rástla. V nominálnom vyjadrení prvýkrát, a zatiaľ aj jediný, medziročne klesla až v krízovom roku 2009.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia