Tisícky penzistov a študentov sa už odviezli vlakom zadarmo

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vlak, cestujúci
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 18. novembra (WEBNOVINY) – Železničná spoločnosť Slovensko, a.s. (ZSSK) počas prvého dňa bezplatnej prepravy v pondelok vydala 104 tisíc cestovných lístkov na daný deň, pričom vyše 48 tisíc lístkov bolo na bezplatnú dopravu.

Železničiari vypravili v pondelok jeden mimoriadny vlak

Štátny vlakový osobný prepravca 17. novembra celkovo predal o 30 % viac lístkov ako v ten istý deň pred rokom, ktorý pripadol na bežnú nedeľu. „Z celkového počtu bezplatných lístkov bolo 71 % lístkov pre študentov. Len malá časť boli študentské mesačníky, ostatok boli jednorazové lístky na konkrétnu cestu,“ informovala v utorok riaditeľka odboru komunikácie ZSSK Jana Morháčová.

Okrem jedenástich novozavedených diaľkových vlakov železničiari v pondelok zaviedli jeden mimoriadny vlak na základe operatívnej situácie na trase Žilina – Bratislava.

„Reálne do kapacity vlakov pribudlo denne 12 tisíc miest na sedenie, súpravy vlakov sa predĺžili o 60 vozňov. Stúpol záujem o miestenky, ale to je tradičná situácia posledný deň trojdňového predĺženého víkendu,“ dodala Morháčová. Do 90 % boli vypredané miestenky na popoludňajších vlakoch na trase Košice – Žilina – Bratislava, ale na iných trasách to bolo pod 60 %.

ZSSK tvrdí, že v pondelok problémy neboli a najväčší nápor bol medzi 15:30 a 18:00. „Išlo 1 470 vlakov, asi dvesto z toho vlaky diaľkovej dopravy,“ dodala Morháčová.

Záujem o registrácie pokračuje

V utorok 18. novembra sa záujem o miestenky do diaľkových vlakov, teda rýchlikov a vlakov vyššej kategórie, pohyboval od 10 do 50 percent. Celkový počet platných registrácií do systému bezplatnej dopravy sa približuje k 200 tisícom.

„Pokračuje záujem o registrácie, niekoľko tisíc nových zaregistrovaných cestujúcich pribudlo aj v utorok dopoludnia. Ľudia, podobne ako pri podávaní daňových priznaní či iných povinností, to nechávajú na poslednú chvíľu pred prvou plánovanou bezplatnou cestou,“ priblížila Morháčová. ZSSK odporúča cestujúcim riešiť registráciu v predstihu. Mali by prísť minimálne hodinu pred odchodom vlaku, ak chcú riešiť aj zaregistrovanie a výdaj preukazu.

Otvorených je 240 pokladníc ZSSK počas dňa na 150 staniciach na Slovensku, mimo zmluvných predajcov. Reálne sú čakania nad pätnásť minút len pri pokladniach špecializovaných na registráciu, jedna registrácia trvá tri až päť minút. Najviac pokladní počas dňa bolo dostupných v Bratislave na Hlavnej stanici, a to šestnásť.

Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. vznikla ako samostatný osobný dopravca začiatkom roku 2005. Je jedným z troch nástupníckych podnikov bývalých jednotných železníc, má základné imanie 212,44 mil. eur, jej jediným akcionárom je štát v zastúpení Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Spoločnosť vykonáva osobnú dopravu vo verejnom záujme na základe objednávky ministerstva a IC vlaky prevádzkuje na vlastné náklady bez podpory štátu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie ZSSK Železničná spoločnosť Slovensko