Ukrajinská kríza nás môže obrať o turistov, tvrdí odborníčka

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vysoké Tatry
Foto: SITA/Rastislav Ovšonka

BRATISLAVA 23. novembra (WEBNOVINY) – Zimnú lyžiarsku sezónu na Slovensku môže ovplyvniť okrem počasia aj situácia na Ukrajine. Vyhlásila to v stredu v rámci konferencie krajín Visegrádskej štvorky v oblasti cestovného ruchu generálna riaditeľka sekcie cestovného ruchu Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoj SR Ivana Magátová.

Ukrajincov môžu nahradiť turisti zo severských krajín

„Ukrajinskí turisti sú pre nás mimoriadne dôležití. Zaznamenali sme ich výpadok, a snažíme sa tieto trhy nahradiť,“ povedala. Ako ďalej dodala Magátová, spomínaný výpadok turistov by mohli zaplniť cestovatelia zo severských krajín, prípadne z krajín bývalého Sovietskeho zväzu.

Výrazné obavy z výpadku turistov z Ukrajiny vyjadrila aj štátna tajomníčka Ministerstva športu a turistiky Poľskej republiky Katarzyna Sobierajska. Ako ďalej priblížila, po turistoch z Nemecka, tvoria hostia z Ruska a Ukrajiny najväčší počet zahraničných turistov, ktorí navštevujú Poľsko.

Obavy z výpadku turistov má aj Poľsko a Česko

Podľa štátnej tajomníčky ide až o 1,5 milióna Ukrajincov a 800-tisíc Rusov. „Bojíme sa, že pokles rezervovaných miest bude veľký. Už teraz máme informácie zo Zakopaného, že rezervácie drasticky klesajú,“ upozornila Sobierajska s tým, že úbytok sa snažia vykryť turistami z Bieloruska.

Podľa prvej námestníčky ministerky pre regionálny rozvoj Ministerstva pre miestny rozvoj ČR Kláry Dostálovej sú pre Českú republiku najvýznamnejšie trhy okrem susedných krajín Rusko. „Pokiaľ by nám úplne vypadli na niekoľko rokov ruské trhy, tak hľadáme alternatívne trhy, prevažne v tretích krajinách,“ dodala.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie V4 Vyšehradská štvorka