Na Slovensku bude zriadený Centrálny register exekúcií

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Dlhy nezamestnanost
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 23. novembra (WEBNOVINY) – Na Slovensku vznikne Centrálny register exekúcií. Prevádzkovať ho bude Slovenská komora exekútorov a budú sa v ňom nachádzať všetky exekúcie, ktoré ešte nie sú právoplatne skončené.

Vznik registra je upravený v zákone o spotrebiteľskom rozhodcovskom konaní, ktorý v stredu podpísal prezident Andrej Kiska. Register bude plne funkčný od júla 2016. Hovorkyňa rezortu spravodlivosti Alexandra Donevová pre agentúru SITA uviedla, že zákon začne platiť od januára 2015, ale celý systém bude potrebné naprogramovať, naplniť údajmi a počíta sa aj so skúšobnou prevádzkou.

Register bude pre ľudí spoplatnený

Centrálny register bude bezplatný pre exekútorov a orgány verejnej správy, pre ostatných bude jeho použitie podmienené registráciou a zaplatením administratívneho poplatku. „Spoplatnením a registráciou chceme dosiahnuť ochranu súkromia a vyhnúť sa tomu, aby sa údaje o dlžníkoch dostali na internet a boli tam aj roky po tom, čo je vymáhaný dlh vyrovnaný,“ vysvetlila.

Výpis z registra exekúcií bude verejnou listinou a v „papierovej“ forme ho bude môcť vydať komora exekútorov. Podnikatelia ho budú môcť využiť napríklad ako doklad pri verejných obstarávaniach, že proti nim nie je vedená exekúcia.

Dôležitý bude aj pre podnikateľov

Nový register zvýši prehľadnosť o exekučných konaniach a dá reálnejší obraz o stave exekúcií na Slovensku, uviedla pre agentúru SITA členka prezídia Slovenskej komory exekútorov (SKE) poverená komunikáciou s médiami Stanislava Kolesárová. Systém budú môcť využívať napríklad banky. Pri žiadostiach o poskytnutie úverov si budú môcť overiť, či voči klientovi nie je vedené exekučné konanie.

Dôležitý bude aj pre podnikateľov, ktorí si budú môcť overiť, či osoba, s ktorou idú podnikať, nie je riziková.

Postup a lehoty, v ktorých sa bude vykonávať zápis, zmena a výmaz údajov z registra exekúcií, ako aj výšku odmeny, ktorá bude patriť komore za prístup do registra a za vydanie výpisu alebo potvrdenia, upraví vykonávací predpis.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Andrej Kiska