Nezamestnaných Slovákov ubudlo, vznikali aj pracovné miesta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Práca snov
Foto: www.recruiterchicks.com

BRATISLAVA 20. novembra (WEBNOVINY) – Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla v októbri tohto roka 12,35 percenta. V porovnaní so septembrom išlo o pokles o 0,09 percentuálneho bodu. Medziročne sa evidovaná miera nezamestnanosti minulý mesiac znížila o 1,31 percentuálneho bodu. Na tlačovej besede o tom informoval generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR Marián Valentovič.

Počet uchádzačov o prácu klesol o tisícky

Počet disponibilných uchádzačov o zamestnanie dosiahol na konci minulého mesiaca 333 257 osôb. V porovnaní so septembrom tohto roka ide o pokles o 2 463 ľudí. Medziročne množstvo uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, kleslo v októbri o 35 390 osôb.

Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o prácu, a to vrátane ľudí na „péenke“ alebo na absolventskej praxi, dosiahla v októbri 13,93 percenta. Medzimesačne to znamenalo pokles o 0,08 percentuálneho bodu, medziročne takmer o jeden percentuálny bod.

Celkový počet evidovaných uchádzačov o prácu predstavoval minulý mesiac 375 978 osôb. Oproti septembru tohto roka ide o pokles o 2 042 ľudí, medziročne je to menej o 26 527 uchádzačov o zamestnanie.

Richter upozorňuje na nárast pracovných miest

Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter upozornil na tlačovej besede na to, že podľa štatistík Sociálnej poisťovne vzniklo v októbri päť tisíc nových pracovných miest. „Od začiatku tohto roka je to 51- tisíc nových pracovných miest,“ povedal. Minulý mesiac pritom podľa neho pribudlo deväť- tisíc osôb, ktoré začali pracovať na dohody.

Od začiatku tohto roka podľa Richtera počet dohodárov stúpol o 96- tisíc. Počet samostatne zárobkovo činných osôb sa v októbri zvýšil o 1100. Od začiatku januára je podľa ministra práce samostatne zárobkovo činných osôb menej o 350. „Celkový počet zamestnávateľov sa zvýšil počas tohto kalendárneho roka o 6300,“ povedal. V tomto čísle sú podľa neho zarátaní živnostníci, aj všetky typy obchodných spoločností.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján RichterMarián Valentovič
Firmy a inštitúcie MPSVR Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SR