Slováci vo využívaní platobných kariet zaostávajú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Platba kartou, žena, obchod
Foto: shutterstock.com

BRATISLAVA 23. novembra (WEBNOVINY) – Na Slovensku pripadá približne jedna platobná karta na jedného obyvateľa vo vekovej kategórii 15 a vyššie. Ku koncu minulého roka banky pritom vydali 4,79 milióna platobných kariet pri medziročnom náraste o takmer 4,5 percenta.

Ako ďalej vyplynulo z analýzy Poštovej banky, rekordérmi sú v tomto smere Luxemburčania, kde na jedného obyvateľa pripadajú viac než tri platobné karty. To je podľa analytičky Poštovej banky Dany Vrabcovej najviac v celej EÚ.

Priemerný Slovák nevyberá z bankomatu ani dvadsať krát ročne

To, že hotovosť nosíme pri sebe čoraz menej, potvrdzuje podľa Vrabcovej aj fakt, že platobnú kartu vyberáme častejšie pri príležitosti platenia u obchodníka ako pri výbere z bankomatu. V priemere Slováci využívajú bankomat ročne osemnásťkrát a priemerná suma, ktorú si z neho odnášajú, predstavuje 132,2 eur.

Pri platení cez platobný terminál však Slováci používajú kartu častejšie, v priemere dvadsaťdeväťkrát za rok. No u obchodníka Slováci nechajú menej, priemerne 29 eur.

Za priemerom Európskej únie Slováci v platení cez terminály podľa Vrabcovej výrazne zaostávajú. Najaktívnejšími bezhotovostnými platcami sú Dáni a Fíni, ktorí svoju kartu používajú približne päťkrát častejšie. Aktívnejší ako Slováci sú aj všetci užívatelia okolitých krajín. No ani oni nedosahujú európsky priemer na úrovni 50 bezhotovostných platieb za rok.

Gréci preferujú hotovosť

Naopak, platbu v hotovosti preferujú Gréci. Tí využívajú svoju kartu pri platbách cez platobný terminál najmenej, v priemere štyrikrát za rok. Paradoxne priemerná suma pri takejto platbe predstavuje podľa Vrabcovej maximum spomedzi všetkých členských štátov v EÚ, a to 74,1 eura. Najviac si Gréci na jeden raz odnášajú aj z bankomatu. Ten využívajú v priemere štrnásťkrát ročne a do peňaženiek si z neho vkladajú viac než 217 eur.

Najmenej si zo svojich účtov pri platbách kartou odpisujú obyvatelia pobaltských krajín. Hoci u obchodníkov nechávajú Estónci, Lotyši a Litovčania v priemere menej ako 16 eur, radia sa podľa Vrabcovej medzi národy, ktoré sa platiť kartou vôbec nezdráhajú. Samotní Estónci sú v tejto kategórii so svojimi 120 platbami ročne na jednu kartu po spomínaných Škandinávcoch tretí najaktívnejší.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať