Za Penta Enterprises z Belize stojí Košičan, odkazuje Penta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
CT
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 20. novembra (WEBNOVINY) – Právni zástupcovia investičnej skupiny Penta zistili, že za spoločnosťou Penta Enterprises Ltd so sídlom na Belize stojí košický podnikateľ Jozef Homolya žijúci v Seattle v USA, neskôr v Košiciach.

Penta tak zareagovala na nedávne obvinenie poslanca Daniela Lipšica, ktorý v súvislosti s kauzou okolo firmy Medical Group vyhlásil, že „kruh sa uzavrel“ tým, že označil belizskú firmu Penta Enterprises Ltd ako spoločnosť, ktorá majetkovo patrí do investičnej skupiny Penta.

Meno Homolya údajne nie je spojené s Penta Investments

Ako uviedla skupina Penta, belizská spoločnosť Penta Enterprises Ltd. „vstúpila“ do slovenského obchodného registra koncom februára a začiatkom marca 2012, keď sa stala 80-percentným, resp. stopercentným spoločníkom troch spoločností s ručením obmedzeným so sídlom v Košiciach – CARTER, s. r. o., ROKOKO HOLDING, s. r. o. a ITRAX, s. r. o.

„Všetky sú spojené s osobou Jozef Homolya,“ uviedla Penta s odvolaním sa na údaje z Obchodného registra SR. Skupina zároveň zdôraznila, že Homolya nie je žiadnym spôsobom spojený so spoločnosťou Penta Investments.

Predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic minulý týždeň informoval, že vlastník spoločnosti Medical Group SK, ktorá je spojená s tendrom na CT prístroj v piešťanskej nemocnici, sídli na Belize na tej istej adrese ako Penta Enterprises Ltd.

Penta zásadne odmietla prepojenie s Penta Enterprises Ltd

„Len nie úplne racionálne uvažujúci človek si môže myslieť, že v malej chalúpke na rovnakej adrese v Belize sídlia dve slovenské firmy, ktoré majú reálne slovenských vlastníkov, reálne slovenské pozadie a reálne rovnaké záujmy v zdravotníctve, keď berieme do úvahy, čo bolo povedané pre niekoľkými rokmi, že Haščák (majiteľ Penty, pozn. red.) môže s Paškom dlhodobo počítať,“ uviedol Lipšic. Investičná skupina Penta následne zásadne odmietla akékoľvek majetkové, či iné prepojenie na spoločnosť Penta Enterprises Ltd so sídlom na Belize.

Piešťanská nemocnica si v tomto roku vo verejnom obstarávaní vybrala CT prístroj za 1,6 milióna eur. Podľa televízie Markíza bol výrazne drahší ako porovnateľné prístroje. Nákup CT prístroja stál miesto ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú aj podpredsedníčku NR SR Renátu Zmajkovičovú, ktorá bola v dozornej rade nemocnice.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Daniel Lipšic
Firmy a inštitúcie Penta