Alkohol by sa mohol páliť aj z obilnín, navrhuje Kaník

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Pocasie, kvet, pole, leto, zatva, obilie, mak
Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 21. novembra (WEBNOVINY) – Okruh surovín, z ktorých sa páli alkohol, by sa mohol rozšíriť o obilniny. Predpokladá to novela zákona o výrobe a uvádzaní liehu na trh, ktorú na najbližšiu schôdzu Národnej rady SR, ktorá začína budúci týždeň v utorok, predložil poslanec za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník.

V súčasnosti je pálenie alkoholu v pestovateľských páleniciach obmedzené len na ovocie. Poslanec preto navrhuje rozšíriť túto možnosť aj o obilniny. „Tie sú tiež vhodnou surovinou na výrobu tradičných typov alkoholu, akou je ražovica alebo ražná pálenka,“ zdôvodnil Kaník svoj zámer.

Navrhovanou zmenou sa tak podľa poslanca dosiahne lepšie využitie kapacít pestovateľských páleníc, ktoré majú zväčša sezónnu prevádzku. „Takto by sa ich prevádzka mohla stať celoročnou, čo by malo priaznivý vplyv na miestnu ekonomiku a pracovné miesta,“ uzavrel Kaník.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ľudovít Kaník
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republikySDKÚ-DS Slovenská demokratická a kresťanská únia – Demokratická strana