Takmer polovica Slovákov si stále prepočítava eurá na koruny

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze, euro, koruna
Foto: SITA/Tomáš Benedikovič

BRATISLAVA 29. novembra (WEBNOVINY) – Aj napriek tomu, že euro je na Slovensku už skoro šesť rokov, takmer polovica Slovákov zvyčajne aj naďalej prepočítava ceny na slovenské koruny. Vyplynulo to z analýzy Poštovej banky, ktorá vychádzala z októbrových údajov eurobarometra.

Zvyčajne prepočítava eurá na koruny 48 percent respondentov, zvyčajne neprepočítava 43 percent opýtaných a 7 percent Slovákov uviedlo, že to závisí od situácie. Európsky priemer je pritom nižší, v rámci eurozóny zvyčajne prepočítava menu 36 percent obyvateľov.

Ako ďalej informovala Poštová banka, zo štatistických dát vyplynulo, že v rámci eurozóny je ešte stále pomerne veľa skeptikov. Len o niečo viac ako polovica respondentov považuje prijatie eura za dobrú vec.

Slováci sú o trochu optimistickejší. V ich prípade sa toto číslo vyšplhalo na 63 percent. Vo všetkých členských krajinách eurozóny, s výnimkou Cypru a Talianska, minimálne 50 percent respondentov hodnotí dopady eura na krajinu pozitívne. Najspokojnejší so zavedením eura sú Íri, až 76 percent opýtaných sa vyjadrilo kladne.

Viac ako pätina opýtaných Slovákov sa cíti byť viac Európanmi, než keď platili korunami. Drvivá väčšina sa však podľa analýzy prikláňa k názoru, že tento efekt na sebe nijako nepocítili. Ani v jednom členskom štáte podiel pozitívne hodnotiacich respondentov nedosiahol 50 percent. Maximálnu zmenu pociťujú obyvatelia Malty, 44 percent respondentov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať