Vláda pridala vedcom do rozpočtu osem miliónov eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

BRATISLAVA 25. novembra (WEBNOVINY) – Sumu osem miliónov eur, ktorú vláda presunula do kapitoly ministerstva školstva na vedu a výskum, dostane Slovenská akadémia vied (SAV) do svojho rozpočtu.

Dohodli sa na tom minister školstva, vedy, výskumu a športu Peter Pellegrini, minister financií Peter Kažimír a predseda SAV Jaromír Pastorek. Presun peňazí schválili na pondelňajšom finančnom výbore NR SR. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Ministri sa rozhodli vyjsť vedcom v ústrety

Vedci mali tieto peniaze pôvodne využívať len prostredníctvom vedeckej grantovej agentúry VEGA. Rok 2015 je však posledný rok, keď rozpočet SAV funguje podľa starého zákona a od roku 2016 by už mala SAV fungovať ako verejná výskumná inštitúcia s jednoduchším viaczdrojovým financovaním. Ministri sa preto rozhodli vedcom vyjsť v ústrety.

Navrhovaná nová právna forma právnických osôb – verejné výskumné inštitúcie, má umožniť subjektom uskutočňujúcim výskumnú a prípadne aj vývojovú činnosť, lepšie čeliť hlavným výzvam, ktorými sú v súčasnosti konfrontované.

Výzvami sú najmä tlak na zabezpečenie väčšieho podielu zdrojov z nadnárodných projektov a z podnikateľského sektora na financovanie svojej činnosti a na zintenzívnenie prenosu výsledkov výskumu a vývoja do praxe.

Vedci protestovali proti nižšiemu financovaniu

O financovaní vedy sa hovorí už dlhšie. V polovici októbra vedci a pracovníci Slovenskej akadémie vied protestovali proti plánu dať tejto vedeckej inštitúcii v budúcom roku menej peňazí. Stovky pracovníkov SAV sa zišli, aby vyjadrili svoj nesúhlas s vládnym návrhom rozpočtu na rok 2015. Ten pôvodne rátal s výdavkami pre túto inštitúciu vo výške 50,5 milióna eur, čo bol pokles oproti tomuto roku o 10,3 milióna.

Ministerstvo školstva následne vyhlásilo, že organizovať protestné akcie je predčasné. Vláda následne schválila dodatočných osem miliónov eur oproti pôvodnému návrhu rozpočtu pre vedu.

Hovorkyňa školstva v polke októbra informovala, že SAV ako organizácia bude mať v rámci slovenských inštitúcií veľkú šancu sa zapájať do súťaže o zdroje, z ktorých financuje vedu a výskum a chýbajúce zdroje si bude môcť získať na základe toho, že sa bude podieľať na potrebných a úspešných projektoch v oblasti vedeckej a výskumnej činnosti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jaromír PastorekPeter KažimírPeter Pellegrini