Štátni zamestnanci a učitelia si od januára prilepšia

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Maturity ziaci skola ucitel
Foto: ilustračné, SITA/Michal Burza

BRATISLAVA 24. novembra (WEBNOVINY) – Približne 380 tis. zamestnancom v štátnej a verejnej službe sa v budúcom roku zvýšia ich platové tarify o 2,5 %. Počas rokovania o kolektívnej zmluve vyššieho stupňa na rok 2015 v štátnej a verejnej službe sa na tom dohodli odborári so zástupcami vlády.

Ako po rokovaní uviedol minister financií Peter Kažimír, od začiatku budúceho roka platy štátnych zamestnancov a zamestnancov verejnej správy stúpnu o 1,5 % a od júla budúceho roka o ďalšie 1 %. Platové tarify pedagogických zamestnancov sa podľa šéfa rezortu financií od začiatku budúceho roka zvýšia o 5 %. „Celkovo všetky tieto nároky budú vo výške necelých 100 miliónov eur,“ povedal.

Samotné kolektívne zmluvy na rok 2015 majú zachovať platné sociálne benefity pre zamestnancov v štátnej a verejnej službe, ako je týždeň dovolenky a jedno odchodné navyše, skrátenie pracovného času o 0,5 hodiny denne, či príspevok zamestnávateľov do tretieho dôchodkového piliera.

Platové tarify štátnych zamestnancov od 1. januára tohto roka stúpli o pevnú sumu 16 eur. K rovnakému dátumu vzrástli o 16 eur aj platy zamestnancov pracujúcich vo verejnej správe. Platové tarify pedagogických zamestnancov a odborných zamestnancov sa od začiatku tohto roka zvýšili o 5 %.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Peter Kažimír
Firmy a inštitúcie MF Ministerstvo financií SR