Európa je späť v hre, Juncker predstavil 300-miliardový plán

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Juncker
Bývalý luxemburský premiér Jean-Claude Juncker, ktorý sa má čoskoro stať šéfom Európskej komisie. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 26. novembra (WEBNOVINY) – Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker ohlásil v stredu na pôde Európskeho parlamentu vytvorenie nového Európskeho fondu pre strategické investície (EFSI).

Ten by mal v nasledujúcich troch rokoch zmobilizovať investície vo výške aspoň 315 miliárd eur a naštartovať tak ekonomiku EÚ. Ako informovala Európska komisia, poslanci z väčšiny politických skupín v Európskom parlamente vyjadrili tomuto plánu podporu a žiadali rýchle prijatie prorastových opatrení.

Investičný plán stojí na troch pilieroch

Investičný plán by mal byť založený na troch pilieroch, a to zriadenie nového EFSI k júnu 2015, ktorého základom bude záruka vo výške 21 miliárd eur z rozpočtu EÚ a Európskej investičnej banky (EIB). Jeho cieľom bude zmobilizovať dodatočné investície vo výške najmenej 315 miliárd eur do roku 2017. Pôjde tiež o vytvorenie „databázy projektov“ v kombinácii s programom pomoci na nasmerovanie investícií tam, kde sú najviac potrebné, či plánu na zvýšenie atraktívnosti Európy pre investície a na odstránenie regulačných nedostatkov.

„Jean-Claude Juncker začína napĺňať to, čo poslancom Európskeho parlamentu sľúbil pri kreovaní Komisie. 300 miliárd eur určite naštartuje rast ekonomiky a zníži nezamestnanosť v EÚ konkrétnymi opatreniami, ako je podpora verejno-súkromných partnerstiev, tiež zvyšovania investícií členských štátov do infraštruktúry a do budovania jednotného trhu,“ uviedla europoslankyňa Monika Smolková.

Podľa luxemburského expremiéra je potrebné „vyslať signál Európe a zvyšku sveta, že Európa je späť v hre“. Zároveň dodal, že predčasne splnil svoj sľub prezentovať „ambiciózny“ plán do Vianoc. Ako Juncker dodal, „dnes prišli Vianoce v predstihu“. Plán musia ešte schváliť lídri členských krajín na decembrovom summite v Bruseli.

Európa sa musí stať atraktívnejšia pre investorov, povedal Štefanec

Podľa europoslanca Ivana Štefanca je plán predložený Európskou komisiou dobrým podnetom pre potrebné naštartovanie rastu. „Európa sa musí stať atraktívnejšia pre investorov a tento investičný plán prispeje ku zlepšeniu našej konkurencieschopnosti. Návratnosť súkromných investícií je vždy vyššia a preto je dobré, že tento projekt má ambíciu zmobilizovať najmä súkromné investície,“ uviedol europoslanec.

Zároveň dodal, že je dôležité vyvarovať sa väčšieho zadlžovania. Efektivita spomínaného plánu bude podľa Štefanca zaručená iba v prípade, ak členské štáty podstúpia hlboké štrukturálne reformy. „Taliansko a Francúzsko by mali nasledovať krajiny ako sú Portugalsko, Írsko a Lotyšsko, a taktiež vynaložiť všetko úsilie na realizáciu štrukturálnych reforiem,“ podotkol.

Plán musia ešte schváliť lídri členských krajín na decembrovom summite v Bruseli.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jean-Claude JunckerMonika Smolková
Firmy a inštitúcie EK Európska komisia