Odborári budú v Košiciach pochodovať na podporu vyjednávania

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Odborári
Foto: SITA/Ivan Fleischer

BRATISLAVA 26. novembra (WEBNOVINY) – Odborový zväz (OZ) Kovo usporiada vo štvrtok pochod Košicami na podporu jeho požiadaviek pri kolektívnom vyjednávaní. Na stredajšej tlačovej besede o tom informovala podpredsedníčka OZ Kovo Monika Benedeková.

„Tento pochod je vyvrcholením našej kampane na podporu kolektívneho vyjednávania, v rámci ktorej sa snažíme aktivizovať členskú základňu a snažíme sa ju viac zapojiť do samotného procesu sociálneho dialógu a kolektívneho vyjednávania so zamestnávateľmi,“ povedala.

Zvyšovanie miezd na Slovensku zaostáva

Poukázala na to, že na Slovensku zvyšovanie miezd výrazne zaostáva za rastom produktivity práce. Pochodu by sa malo podľa odborárov zúčastniť okolo 2 tisíc ľudí a začne sa o 15:30 pred Domom kultúry na Masarykovej ulici.

Ako ďalej uviedla podpredsedníčka OZ Kovo, od zamestnávateľov odborári preto požadujú výraznejší rast miezd. „Na odvetvovej úrovni požadujeme zvýšenie tarifných miezd o 30 eur a zvýšenie priemerných miezd o 40 eur,“ povedala.

Odborári požadujú skrátenie pracovného času

Požiadavku na nárast miezd tak podľa nej už neodvodzujú len od inflácie, ktorá je nízka. „Pokiaľ by sme zotrvali len na udržaní rastu miezd o infláciu, výraznejší rast miezd by sme nedosiahli nikdy,“ upozornila Benedeková. Odborári podľa nej okrem toho požadujú skrátenie pracovného času na 37,5 hodiny týždenne, príplatky za zmennosť, príplatok za prácu v sobotu a nedeľu, zvýšenie odstupného, či predĺženie nároku na dovolenku.

Stanovisko zamestnávateľov k týmto požiadavkám je podľa Benedekovej odmietavé. „Navrhujú zachovanie minuloročnej úrovne miezd, úplne odmietajú rast priemerných miezd, rovnako odmietajú skrátenie pracovného času,“ povedala.

Podľa nej pritom existuje celospoločenská požiadavka na zvyšovanie domácej spotreby, ktorá má byť jedným z akcelerátorov rastu celej ekonomiky. „Ak viac ako 60 % občanov Slovenska zarába menej ako 850 eur v hrubom, tak priestor na rast domácej spotreby tu nie je,“ upozornila. Šéf OZ Kovo Emil Machyna tvrdí, že ak sa im nepodarí presadiť ich požiadavky, zvážia protest formou generálneho štrajku.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Emil Machyna
Firmy a inštitúcie OZ KOVO Odborový zväz KOVO