Veľký cezhraničný daňový únik v Číne má na svedomí Microsoft

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Microsoft
Microsoft kúpil švédsku spoločnosť Mojang, ktorá vymyslela populárnu videohru Minecraft. Foto: SITA/AP

SEATTLE 26. novembra (WEBNOVINY) – Číne by mala zaplatiť na daňových nedoplatkoch približne 140 miliónov dolárov americká spoločnosť Microsoft. Ide o prvý veľký cezhraničný prípad daňových únikov v Číne, pričom úrady zvyšujú tlak na americké spoločnosti pôsobiace v krajine.

Čína tvrdí. že jej spoločnosť dlží milióny dolárov

Čínska agentúra Xinhua ešte v nedeľu informovala, že nemenovaná americká nadnárodná spoločnosť by mala čínskej vláde zaplatiť približne 840 miliónov čínskych jüanov (CNY), teda 137 miliónov amerických dolárov na nezaplatených daniach a úrokoch a ďalších 100 miliónov CNY dodatočných daní.

Článok agentúry Xinhua ďalej uvádzal, že názov spoločnosti začína písmenom „M“, pričom táto firma patrí k 500 najväčším na svete. Táto spoločnosť taktiež založila svoju zahraničnú pobočku v roku 1995 v Pekingu, ktorú v plnom rozsahu vlastní. Microsoft je jedinou firmou, ktorá zodpovedá tomuto popisu.

Microsoft informácie nevyvrátil

Microsoft nepotvrdil, ale ani nevylúčil, že by bol spomínanou firmou. „V roku 2012 čínske a americké úrady odsúhlasili bilaterálnu cenovú dohodu s ohľadom na podnikanie spoločnosti Microsoft v Číne,“ uviedla spoločnosť Microsoft. „Čína získava od spoločnosti Microsoft daňové príjmy v súlade s touto dohodou,“ hovorí firma vo svojom stanovisku. Dohoda týkajúca sa cien upravuje aj daňové aspekty.

Podľa správy týkajúcej sa rozpočtu na tento rok je efektívna daňová sadzba spoločnosti Microsoft 21 percent. V USA je pritom štandardná sadba firemnej dane 35 percent. Rozdiel vzniká predovšetkým preto, že spoločnosť Microsoft využíva svoje zahraničné centrá v Írsku, v Portoriku a v Singapure.

Xinhua informovala, že spoločnosť „M“ za šesť rokov podnikania v krajine vykázala straty vo výške okolo 2 miliardy CNY, pričom konkurenčné spoločnosti boli ziskové. Daňové úrady v krajine tak považujú správanie spoločnosti za neodôvodnené. Agentúra tiež uviedla, že spoločnosť priznala úniky a súhlasila s tým, že vláde zaplatí.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Microsoft