Rusi doplácajú na agresiu voči Ukrajine, inflácia je hrozivá

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Ruská vlajka
Ruská vlajka Foto: SITA/AP

MOSKVA 26. novembra (WEBNOVINY) – Ruská centrálna banka zasiahne proti inflačným očakávaniam, ktoré sa pohybujú na „nebezpečne“ vysokej úrovni. Vyhlásila to v stredu viceguvernérka centrálnej banky Xénia Judajeva. V prípade stabilizácie očakávaní rastu cien je banka podľa nej pripravená znížiť úrokové sadzby.

Medziročná inflácia v Rusku prekročila hranicu osem percent. Dôvodom je slabá ruská mena a embargo na dovoz potravín zo západných krajín, ktoré uvalili na Moskvu sankcie pre jej postoj v ukrajinskej kríze. „Spomalíme infláciu, stabilizujeme inflačné očakávania, potom znížime úrokové sadzby,“ uviedla na tlačovej konferencii Judajeva.

Minulý týždeň ruská centrálna banka zvýšila prognózu miery inflácie. Tá by mala v tomto roku dosiahnuť 8,2 až 8,4 percenta. Pôvodný odhad počítal s mierou inflácie vo výške 7,5 percenta. Ruský minister hospodárstva Alexej Uljukajev tiež minulý týždeň vyhlásil, že tohtoročnú infláciu odhaduje na úrovni viac ako 9 percent a v budúcom roku by v závislosti od znehodnocovania rubľa mala ďalej rásť.

Ruský rubeľ od začiatku roka stratil voči americkému doláru takmer 30 percent hodnoty. Mena je pod tlakom prudko klesajúcich cien ropy a západných sankcií, ktoré zasiahli export krajiny a obmedzili prílev investícií.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať