Rusko môže prísť pre zlacnenie ropy o stovky miliárd rubľov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Rusko, rubel, peniaze
Foto: SITA/AP

MOSKVA 27. novembra (WEBNOVINY) – Rusko predpokladá, že priemerná cena ropy v strednodobom a možno aj dlhodobom horizonte bude približne 80 až 90 dolárov za barel. Povedal to v stredu ruský minister financií Anton Siluanov. Moskva potrebuje cenu ropy na úrovni 100 dolárov za barel, aby krajina mala v rokoch 2015 až 2017 vyrovnaný štátny rozpočet.

Rusko by mohlo stratiť až milión rubľov

Cena ropy Brent však od júna klesla o zhruba 30 percent a v stredu sa nachádzala na úrovni približne 78 dolárov za barel. „Sme v novom prostredí, takže náš rozpočet a ekonomické plány by mali vychádzať z tohto nového prostredia, ktoré sa podľa nášho názoru v najbližšom období nezmení,“ povedal Siluanov v hornej komore ruského parlamentu.

Ak sa cena ropy nezmení a rubeľ zostane slabý, podľa Siluanova by Rusko mohlo v oblasti rozpočtových príjmov v roku 2015 stratiť okolo 500 miliárd rubľov (RUB). Ak sa k tomu priráta slabší hospodársky rast, celkový výpadok príjmov by mohol byť až 1 bilión rubľov, dodal ruský minister financií.

Krajiny riešia prebytok ropy na trhu

Utorkové rokovania za účasti Saudskej Arábie a Venezuely, čiže členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), a Ruska a Mexika, ktoré nie sú členmi tohto kartelu, však neviedli k dohode, ako riešiť rastúci prebytok ropy na trhu. Šéf ruskej štátnej ropnej firmy Rosnefť Igor Sečin prišiel s prekvapujúcim postojom, že jeho krajina ťažbu nezníži, hoci ropa zlacnie na 60 USD za barel.

Saudská Arábia, ktorá je lídrom Organizácie krajín vyvážajúcich ropu, v stredu signalizovala, že na tohtotýždňovom stretnutí kartelu pravdepodobne nebude presadzovať významnú zmenu v ťažbe ropy.

Saudskoarabský minister ropného priemyslu Ali al-Naimi vyslovil očakávanie, že trh s ropou sa nakoniec sám stabilizuje. Niektorí saudskoarabskí predstavitelia v uplynulých mesiacoch uviedli, že Rijád je pripravený prečkať aj dlhšie obdobie s nízkymi cenami ropy, a to prípadne aj na úrovni 70 USD za barel.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia