Dcéra Air Berlin chce presunúť lety z Rakúska do Bratislavy

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Lietadlo arberlin
Letecká spoločnosť AirBerlin má v hľadáčiku Košice. Foto: SITA/AP

BRATISLAVA 27. novembra (WEBNOVINY) – Spoločnosť Niki, rakúska dcéra nemeckého prepravcu Air Berlin, zvažuje presunutie niektorých letov na bratislavské letisko. Informovala o tom v stredu rakúska tlačová agentúra APA, ktorá citovala spravodajský portál Austrian Aviation Net. Niki má začať z Bratislavy lietať v apríli budúceho roka, medzi inými destináciami aj do Bruselu.

Spoločnosť Niki zrušila niektoré lety pre dane z leteniek

Plán je údajne predmetom intenzívnych neoficiálnych rokovaní, uviedol portál bez citovania zdrojov. Air Berlin informáciu nekomentoval a k plánom spoločnosti Niki prevádzkovať pravidelné linky do viacerých európskych miest sa zatiaľ nechcelo vyjadriť ani bratislavské letisko.

„V tejto chvíli nebudeme nič komentovať. Počkajte si na tlačovú konferenciu, ktorá sa uskutoční na budúci týždeň,“ uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa Letiska Bratislava Veronika Ševčíková. Podľa agentúry APA sa má tlačová konferencia uskutočniť 4. decembra.

Nízkonákladový prepravca Niki nedávno rozhodol o zrušení letov z Viedne do Moskvy, Kodane a Frankfurtu. Vďaka tomu má spoločnosť k dispozícii lietadlá, ktoré môže využiť na lety z Bratislavy, tvrdí portál Austrian Aviation Net. Zakladateľ spoločnosti Niki Lauda v minulosti viackrát pohrozil, že pre daň z leteniek, ktorú zaviedlo Rakúsko v roku 2011, presunie lety na Slovensko. Lauda neskôr spoločnosť predal nemeckému konkurentovi Air Berlin.

Ryanair chce rozšíriť počet destinácií

Z Bratislavy je počas súčasného zimného letového poriadku, od 26. októbra 2014 do 29. marca 2015, možné letieť na pravidelných linkách do štrnástich miest v deviatich krajinách, vrátane spojenia do Košíc. Štyri letecké spoločnosti (írsky Ryanair, České aerolínie, ruský UTair Aviation a flydubai zo Spojených arabských emirátov) plánujú prevádzkovať týždenne 61 letov, najviac Ryanair, a to 46 letov do desiatich destinácií v piatich štátoch. Flydubai začne z Bratislavy pravidelne lietať do Dubaja od 6. decembra.

Ryanair nedávno informoval, že otvorí svoju prvú základňu na Slovensku na bratislavskom letisku v marci 2015. Na základni budú mať spočiatku dve lietadlá a na šestnástich pravidelných linkách z hlavného mesta SR, z toho jednej novej do Madridu, plánuje prepraviť takmer jeden milión cestujúcich ročne.

Neskôr by spoločnosť chcela mať v Bratislave bázované ďalšie dve lietadlá a počet destinácií by sa mal rozšíriť o desať až pätnásť. Počet pasažierov Ryanairu na linkách z Bratislavy by sa tak mohol zdvojnásobiť na dva milióny ročne do piatich rokov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Niki Lauda
Firmy a inštitúcie Air Berlin