Ceny ropy od júna oslabili o 30 percent aj pre slabý dopyt

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ropa
Foto: SITA/AP

VIEDEŇ 27. novembra (WEBNOVINY) – Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) neurobila nijakú zmenu svojich ťažobných kvót. Povedal to po štvrtkovom zasadaní kartelu kuvajtský minister ropného priemyslu Ali Saleh al-Omair. Cena londýnskej ropy Brent na rozhodnutie OPEC-u neznižovať ťažbu zareagovala poklesom o viac ako 3 USD na nové štvorročné minimum pod úrovňou 75 USD za barel. Ruský rubeľ po zasadaní kartelu oslabil. Do 15:08 GMT ruská mena voči doláru klesla o zhruba 0,4 percenta na 47,60 RUB/USD.

Snahu o akékoľvek zníženie ťažobných kvót OPEC-u blokovali ropní producenti z oblasti Perzského zálivu pod vedením Saudskej Arábie a nevšímali si výzvy chudobnejších členov kartelu na kroky zamerané na zastavenie poklesu cien čierneho zlata. Venezuelský minister zahraničných vecí Rafael Ramírez pred zasadaním OPEC-u povedal, že by podporil redukciu ťažby o 5 percent.

Znamenalo by to, že ťažobná kvóta celého kartelu by sa znížila z úrovne 30 miliónov barelov denne na 28,5 milióna barelov denne. Dostala by sa tak zhruba na úroveň dopytu po rope z produkcie OPEC-u, ktorú kartel predpokladá v budúcom roku. Kuvajtský minister ropného priemyslu Ali Saleh al-Omair však povedal, že OPEC bude musieť akceptovať akúkoľvek trhovú cenu, či už bude na úrovni 60, 80 alebo 100 USD za barel.

Ceny ropy od júna oslabili o 30 percent v dôsledku ťažby ropy z bridlíc v USA, ale aj pre slabý dopyt, ktorý je výsledkom pomalšieho ekonomického rastu v Číne a Európe. Organizácia krajín vyvážajúcich ropu sa na globálnej ťažbe ropy podieľa tretinou. Ak by znížila export bez toho, že by podobné kroky prijali jej konkurenti, stratila by podiel na trhu a to aj v prospech ťažby ropy z bridlíc v Severnej Amerike.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie OPEC Organizácia krajín vyvážajúcich ropu