Borec si vypočul kritiku opozície na novelu obstarávania

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Mimoriadna schôdza parlamentu o vyslovení nedôvery premiérovi Ficovi
Poslanci NR SR počas rokovania 42. schôdze Národnej rady SR o vyslovení nedôvery premiérovi Robertovi Ficovi. Bratislava, 10. november 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 28. novembra (WEBNOVINY) – Pokračovaním rozpravy v druhom čítaní k vládnemu návrhu novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorý by mal znemožniť schránkovým firmám s neznámymi vlastníkmi získavať verejné zákazky, začal v piatok štvrtý rokovací deň 44. schôdze Národnej rady SR.

Lipšic tvrdí, že návrh je najreálnejšou alternatívou

Nezaradený poslanec Daniel Lipšic dokončil predstavenie pozmeňujúceho návrhu, ktorý predložil spolu s poslancami Igorom Matovičom, Alojzom Hlinom a Ľubomírom Galkom. Firmy uchádzajúce sa o získanie verejnej zákazky by mali podľa ich návrhu uvádzať konečného užívateľa výhod na základe potvrdenia banky.

Lipšic tvrdí, že ich pozmeňujúci návrh je najreálnejšou alternatívou na zisťovanie konečných užívateľov výhod v tendroch a v zdravotných poisťovniach. „Používa terminológiu, ktorá v našom právnom poriadku aj v európskej legislatíve existuje, nezavádza nič nové a kontrolné mechanizmy necháva na orgány na to oprávnené, teda finančnú políciu a následne orgány činné v trestnom konaní,“ povedal predseda hnutia NOVA. Za správne považuje, aby sa mechanizmus prevzal z právnej úpravy boja proti praniu špinavých peňazí.

Mikuš žiada vysvetlenie pre obchádzanie procesu

Nezaradený poslanec Jozef Mikuš vyslovil výhrady proti tomu, akým spôsobom a formou sa má prijať vládny návrh. „Nevidím dôvod, aby sa prijímal v skrátenom legislatívnom konaní vzhľadom k tomu, že podľa môjho názoru nespĺňa podmienky podávania návrhu zákona v skrátenom legislatívnom konaní,“ povedal.

Spýtal sa preto, čo vedie vládu konať tak rýchlo, že sa obchádza štandardný proces. Pripomenul pritom tender Národnej diaľničnej spoločnosti, a.s. na overovanie platieb mýta palivovými kartami, v ktorom uspela firma, ktorá vznikla krátko po vyhlásení súťaže pred rokom.

Borec pripustil niektoré pozmeňujúce návrhy

Minister spravodlivosti Tomáš Borec po skončení rozpravy povedal, že časť pozmeňujúcich návrhov sa snaží vylepšiť vládny návrh, ale druhá časť nerieši problém, ktorý je predmetom zákona.

„Pripravuje sa úplne nový zákon aj v spolupráci s Úradom pre verejné obstarávanie. Myslím si, že aj vzhľadom na rozsah návrhu (KDH o subdodávateľoch) by bolo vhodnejšie debatovať pri tvorbe nového zákona, ako zapracovať tieto veci do zákona,“ povedal Borec. Vládny návrh podľa neho rieši otázku schránkových firiem.

K návrhom opozície na zmenu vládnej novely o schránkových firmách minister uviedol, že pokiaľ bude čo len trochu možné prevziať z nich čokoľvek, čo vylepší vládny návrh, bude to dobrá cesta, aby návrh dostal čo najširšiu podporu v pléne.

Spravodajca návrhu Michal Bagačka (Smer-SD) oznámil, že hlasovanie o vládnej novele zákona o verejnom obstarávaní bude vzhľadom na rozsah pozmeňujúcich návrhov v utorok 2. decembra predpoludním.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Daniel LipšicJozef MikušTomáš Borec
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republiky