KDH opäť navrhlo zvýšiť ochranu subdodávateľov v obstarávaní

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Stavebnictvo
Foto: SITA/Dušan Hein

BRATISLAVA 28. novembra (WEBNOVINY) – Zvýšiť ochranu subdodávateľov podieľajúcich sa na zákazkách na základe verejného obstarávania navrhli poslanci za KDH Pavol Zajac a Ján Hudacký. Podľa ich pozmeňujúceho návrhu k vládnej novele zákona o verejnom obstarávaní, úspešní uchádzači by v zmluvách so subdodávateľmi mali povinne dohodnúť primerané platobné lehoty.

V prípade, že by uchádzač dohodnuté lehoty nesplnil a subdodávateľ si svoju povinnosť splnil, ten by o tom mohol informovať verejného obstarávateľa. Ak by uchádzač ani po výzve obstarávateľa subdodávateľovi načas nezaplatil, obstarávateľ by bol povinný zablokovať uchádzačovi všetky ďalšie platby. Ak by takýto stav trval šesť mesiacov, Úrad pre verejné obstarávanie by mal uchádzača vyškrtnúť zo zoznamu podnikateľov, čím by stratil možnosť uchádzať sa o akúkoľvek verejnú zákazku.

KDH v minulosti štyrikrát neúspešne predložilo v parlamente návrh zákona o ochrane subdodávateľov vo verejnom obstarávaní. „Pán minister Borec prisľúbil, že sa bude problematikou nevyplácania subdodávateľov pri verejnom obstarávaní zaoberať,“ informoval Zajac. „Problém je naozaj vážny, súvisí aj s dvoma najväčšími stavebnými spoločnosťami, Váhostav a Doprastav, ktoré nevyplácajú svojich subdodávateľov a v súčasnej chvíli sú v reštrukturalizácii,“ uviedol poslanec. Veritelia oboch stavebných firiem sa podľa neho dostanú len k časti svojich pohľadávok.

Zajac a Hudacký chcú určiť najvyššiu prípustnú cenu

Zajac a Hudacký predložili aj druhý pozmeňujúci návrh, aby verejní obstarávatelia pri vyhlásení verejnej súťaže povinne určili najvyššiu prípustnú hodnotu zákazky. Verejní obstarávatelia majú v súčasnosti povinnosť zverejňovať súťažné podklady na svojom profile.

„Ide o spôsob, ako stanoviť najvyššiu prípustnú cenu. Ak by sa to dialo tak, ako sa o tom píše v zákone o verejnom obstarávaní, kde je to napísané len všeobecne, nikdy by nemohlo dôjsť ku kauze piešťanského cétečka,“ uviedol Zajac. Poslanci navrhli rozšíriť podmienku zverejnenia odôvodnenia, prečo nebolo zrušené verejné obstarávanie v prípade, ak bola predložená jedna alebo dve ponuky.

Poslanec Maroš Kondrót (Smer-SD) navrhol zaviesť do zákona výnimku na uľahčenie procesu zadávania zákaziek súvisiacich so zabezpečením prípravy predsedníctva Slovenska v Rade Európskej únie v roku 2016. V prípade postupu podľa platného zákona o verejnom obstarávaní by podľa poslanca mohla byť reálne ohrozená včasnosť a kvalita organizácie aktivít súvisiacich s predsedníctvom.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Ján HudackýPavol Zajac
Firmy a inštitúcie KDH Kresťanskodemokratické hnutieNR SR Národná rada Slovenskej republiky