Bratislavská župa neschválila RegioJetu autobusovú linku

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vlaková suprava RegioJet
Pohľad na interiér nového vagónu Astra spoločnosti RegioJet, ktorý bude súčasťou súpravy jazdiacej na trati Bratislava - Košice. (7. október 2014) Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 28. novembra (WEBNOVINY) – Vlakový dopravca RegioJet, a.s., člen holdingu Student Agency, dostal zamietavé stanovisko Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) k žiadosti o vydanie licencie na prevádzku diaľkovej autobusovej linky Bratislava – Nitra – Banská Bystrica.

Spoločnosť s týmto rozhodnutím nesúhlasí a odvolá sa proti nemu na ministerstvo dopravy. Vydanie licencie RegioJetu z príslušných krajov po opravenom stanovisku neodporučil iba Nitriansky kraj. „Rozhodne nesúhlasíme s rozhodnutím Bratislavského samosprávneho kraja, ktorý nám vydal nesúhlasné stanovisko k udeleniu licencie,“ reagoval v piatok majiteľ Student Agency Radim Jančura.

Cestovné malo byť výrazne nižšie

RegioJet požiadal o licenciu ešte 27. augusta tohto roku, pričom uvedenú autobusovú linku chcel prevádzkovať bez dotácií za výrazne nižšiu cenu ako autobusové spoločnosti. „Tento postup vnímame ako nezákonný,“ uviedol Jančura s tým, že v súčasnosti pripravujú podklady na podanie odvolania na ministerstvo dopravy. RegioJet zároveň požiadal o licenciu na úrade Banskobystrického kraja a čaká na stanoviská dotknutých krajov.

RegioJet v správnom konaní upravil cestovný poriadok podľa pripomienok všetkých príslušných krajov. „Na základe týchto úprav dali samosprávne úrady kladné stanovisko,“ pripomenul Jančura. Úrad Bratislavského samosprávneho kraja požiadal o spresňujúce stanovisko iba Nitriansky kraj. „Ten následne, v rozpore so svojím pôvodným vyjadrením vydal nesúhlas,“ dodal šéf Student Agency. Jančura uviedol, že na základe tejto skutočnosti si nechali urobiť právnu analýzu, podľa ktorej Úrad Bratislavského kraja „rozhodol v rozpore so slovenskými zákonmi“.

Mali pripravené luxusné autobusy

RegioJet má pre autobusovú linku Bratislava – Banská Bystrica pripravené nové luxusné autobusy Fun & Relax značky Irizar na podvozku Volvo. Žlté klimatizované autobusy majú kapacitu 63 miest a cestujúcim majú podľa spoločnosti poskytovať nadštandardné služby.

Viceprezident Zväzu autobusovej dopravy Peter Sádovský nedávno vyslovil pochybnosti o zámere RegioJetu prevádzkovať autobusovú linku. Ako povedal, je to vlakový dopravca, ktorý dostáva dotáciu na železničnej trati z Bratislavy do Komárna a teraz chce robiť konkurenciu autobusom.

„Dá sa rozprávať o tom, že je to nepriamo aj za štátne peniaze? Myslím, že sa dá o tom rozprávať, či toto je správny spôsob konkurencie, či nejde o krížové dotácie, ktoré sa Európa snaží odstraňovať,“ vyhlásil Sádovský. Avizované nízke ceny tohto dopravcu na autobusovej linke podľa neho nemusia byť dlhodobo udržateľné.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie BSK Bratislavský samosprávny kraj (VÚC)RegioJet