Pre tretinu Slovákov je v pôžičkách rozhodujúci úrok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
úvery, bývanie
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 6. decembra (WEBNOVINY) – Ak sa Slováci rozhodujú pre pôžičku, u viac ako tretiny zaváži výška úroku. Peniaze by 75 percent ľudí odmietlo vtedy, ak by nevedeli, koľko za pôžičku celkovo zaplatia.

Vyplynulo to z prieskumu, ktorý v októbri pre Provident Financial uskutočnila agentúra Focus. „To svedčí o tom, že cena je pre spotrebiteľa tým kľúčovým parametrom aj pri pôžičkách,“ skonštatoval manažér úverových rizík z Provident Financial Marián Kolembus.

Strecha nad hlavou ostáva istotou

Okrem výšky úroku je ako ďalší parameter pri rozhodovaní o pôžičke výška odplaty, ktorú uviedlo 20 percent respondentov a výška mesačnej splátky, ktorú uviedlo 19 percent respondentov. Viac ako tretina by pôžičku odmietla, ak by nemala možnosť od zmluvy odstúpiť. Takmer tretina by pôžičku odmietla, ak by spoločnosť nebola v registri Národnej banky Slovenska.

Za najrizikovejšiu praktiku pri pôžičke 60 percent respondentov označilo požiadavku nehnuteľnosti ako zábezpeky. „Je to prirodzené. Strecha nad hlavou stále ostáva istotou pre rodiny, domov a zázemie,“ pokračoval Kolembus. Viac ako polovica oslovených vníma ako riziko fakt, ak nemôžu spočítať celkovú cenu pôžičky, ktorú zaplatia.

Slováci sa boja neprimeraných sankcií

Z prieskumu vyplynulo aj to, že viac ako štyri desatiny Slovákov považuje za rizikové praktiky neprimerané sankcie. Pokuty považuje za rizikové 42 percent respondentov. Skutočnosť, ak si nemôžu zmluvu vopred prečítať, považuje za riziko 41 percent ľudí. Nátlak pri podpisovaní zmluvy by nepripustilo 37 percent Slovákov.

Agentúra Focus pre spoločnosť Provident Financial s.r.o. uskutočnila v dňoch 7. až 13. októbra 2014 prieskum verejnej mienky. Výberovú vzorku, ktorá bola vyberaná metódou kvótneho výberu, tvorilo 1 031 respondentov, ktorí reprezentujú populáciu SR vo veku nad 18 rokov z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Agentúra FOCUS