SaS navrhuje sedem opatrení na podporu podnikania

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zmluva
Foto: Ilustračné foto: FreeDigitalPhotos.net

BRATISLAVA 2. decembra (WEBNOVINY) – Neodbornou politikou strany Smer-SD v oblasti podnikateľského prostredia sa z podnikateľa stáva triedny nepriateľ, vyhlásil v pondelok na tlačovej konferencii predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík. SaS preto navrhuje sedem opatrení na podporu podnikateľského prostredia, ktoré by mali výrazne znížiť neplatenie faktúr.

Ako ďalej priblížila podpredsedníčka SaS Jana Kiššová, firmy v reštrukturalizácii by sa nesmeli uchádzať o štátne, verejné zákazky, ani byť subdodávateľom. „Týmto opatrením sa predíde štátom tolerovanému stavu, kedy veľká firma, hoc v reštrukturalizácii, sa uchádza o štátnu zákazku, získa ju a už vopred vie, že za sebou zanechá dlhy,“ vysvetlila.

Ako druhé opatrenie SaS navrhuje, že v prípade ak sa firma dostane do reštrukturalizácie, môže jej subdodávateľ bez akýchkoľvek sankcií a postihov okamžite vypovedať všetky zmluvné vzťahy alebo pre túto firmu pozastaviť všetky práce aj bez vypovedania zmluvy.

Konkurz by mohol vyhlásiť už jeden veriteľ

Ďalším z opatrení na podporu podnikateľského prostredia je aj možnosť podať návrh na vyhlásenie konkurzu jedným veriteľom s nesplatenou pohľadávkou, ak je minimálne 30 dní po splatnosti. V súčasnosti musia byť takýto veritelia dvaja.

„Štvrté opatrenie, ak je faktúra od firmy X vedená v kontrolnom výkaze dane z pridanej hodnoty firmy Y, je automaticky uznaná v plnej výške ako oprávnená a zároveň 60 dní po lehote splatnosti sa takáto nesplatená faktúra stáva exekučným titulom,“ konštatovala Kiššová. Podľa nej ak si firma uvedie do kontrolného výkazu nejakú faktúru, tak uznala v plnej výške záväzok. Takýto systém podľa podpredsedníčky funguje v Chorvátsku, pričom uľahčuje vymáhanie.

SaS chce predĺžiť dištančné obdobie

Nezodpovední štatutárni zástupcovia firiem by sa mali podľa SaS od budúceho roka dostať do registra diskvalifikovaných osôb. SaS chce predĺžiť lehotu z pôvodných troch na päť rokov, počas ktorých nebude môcť takáto osoba vykonávať funkciu štatutára.

Štát môže v rámci daňovej kontroly zadržiavať daň z pridanej hodnoty (DPH) jeden rok. Podľa liberálov by sa táto lehota mala skrátiť na maximálne štyri mesiace.

Posledné opatrenie sa týka zodpovednosti za platenie DPH. „Dnes je odberateľ zodpovedný za to, že jeho dodávateľ odviedol alebo neodviedol daň. Toto považujeme za absolútny nezmysel, aby vláda zbavila svoje kontrolné orgány zodpovednosti za svoju kontrolnú činnosť. Navrhujeme zrušiť túto zodpovednosť,“ dodala Kiššová.

Spomínané opatrenia by sa mali podľa Sulíkových slov dostať do parlamentu koncom januára budúceho roka, pričom plánuje osloviť kolegov z opozície, aby návrhy podporili.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jana KiššováRichard Sulík
Firmy a inštitúcie NR SR Národná rada Slovenskej republikySaS Sloboda a Solidarita