Poslanci chcú preveriť súťaž NDS na overovanie platieb mýta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
DKV Euro Service mýto ilustračka
DKV Euro Service mýto ilustračka

BRATISLAVA 1. decembra (WEBNOVINY) – Poslanci NR SR sa chystajú navštíviť Národnú diaľničnú spoločnosť. Predseda parlamentného výboru pre hospodárstvo Ján Hudacký (KDH) v pondelok požiadal listom ministra dopravy Jána Počiatka o zabezpečenie súčinnosti vedenia Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) pri návšteve poslancov. Poslanci chcú prísť v stredu do NDS overiť priebeh súťaže na overovanie platieb mýta palivovými kartami.

Opozícia kritizuje zákazku ako predraženú, pričom podmienky mali byť podľa nej „šité na mieru“ pre úspešného uchádzača. Uspela firma Paywell, a.s., ktorá vznikla krátko po vyhlásení súťaže vlani v októbri a deň pred ukončením lehoty na podávanie prihlášok. Za spracovanie autorizovaných transakcií pôvodne navrhla odplatu s podielom 6,75 percenta z objemu platieb mýta kartami, ktorá sa po dodatku k zmluve znížila na 6,15 percenta vrátane dane z pridanej hodnoty.

Firma Kedros, a.s. navrhla províziu vo výške 6,92 percenta. Celková konečná hodnota zákazky na osem rokov, ktorá môže byť predĺžená o päť rokov, podľa NDS nepresiahne pôvodnú predpokladanú cenu 135,5 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty vrátane štyroch opcií.

Opozícia poukázala aj na to, že na konci vlastníckeho reťazca firiem Paywell, Cromwell, a.s. a SVK Distribution, a.s., ktoré sídlia na rovnakej adrese v Bratislave, je firma EVOCK Limited so sídlom v Nikózii na Cypre.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Ján Hudacký
Firmy a inštitúcie NDS Národná diaľničná spoločnosťNR SR Národná rada Slovenskej republiky