Plynovod Južný prúd nebude, Rusi a Turci postavia nový

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

MOSKVA/ANKARA 2. decembra (WEBNOVINY) – Rusko zastavuje projekt výstavby plynovodu Južný prúd (South stream). V pondelok to vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin.

Rusko nebude pokračovať v projekte, keďže EÚ je proti

Rusko by zároveň mohlo spolupracovať s Tureckom na vytvorení plynového uzla pre južnú Európu. Putin to povedal po rokovaniach s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Podľa Putina Rusko nemôže pokračovať v projekte Južný prúd, keďže Európska únia je proti.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Putin povedal, že Moskva zvýši dodávky plynu do Turecka a Rusko by mohlo s touto krajinou spolupracovať na vytvorení plynového uzla na hraniciach s Gréckom. Ukončenie projektu Južný prúd potvrdil aj šéf spoločnosti Gazprom Alexej Miller. „Projekt je uzavretý, je koniec,“ povedal Miller.

Rusi a Turci postavia plynovod pod Čiernym morom

Ruský Gazprom spoločne s tureckou firmou Botas postavia nový podmorský plynovod, ktorý povedie cez Čierne more do Turecka. Firmy už podpísali memorandum o výstavbe nového plynovodu.

Nový plynovod bude mať kapacitu 63 miliárd metrov kubických, z čoho je 14 miliárd metrov kubických určených pre tureckých spotrebiteľov a približne 50 miliárd metrov kubických plynu dopraví plynovod na hranicu medzi Tureckom a Gréckom, kde bude zriadené odberné miesto. „Kompresná stanica Russkaya na území Krasnodar, ktorá je momentálne vo výstavbe, bude slúžiť ako východiskový bod potrubia,“ informovala spoločnosť Gazprom.

Turecko je pre Gazprom v súčasnosti druhým najväčším trhom s dodávkami plynu, hneď po Nemecku. V roku 2013 dodala spoločnosť Gazprom cez plynovody Blue Stream a Trans-Balkan do Turecka 26,7 miliardy metrov kubických zemného plynu.

Trasa plynovodu Blue Stream vedie cez Čierne more a ročne zabezpečí prepravu približne 16 miliárd metrov kubických ruského zemného plynu tureckým spotrebiteľom. Tento mechanizmus dodávok do Turecka funguje od začiatku roku 2003. Od spustenia plynovodu Blue Stream ním tak pretieklo viac ako 110 miliárd metrov kubických plynu. Spolupráca v oblasti zemného plynu medzi Ruskom a Tureckom sa začala v roku 1984, keď turecká vláda a bývalý Sovietsky zväz podpísali dohodu o dodávkach zemného plynu do Turecka.

EÚ neodškodní Bulharsko za investície do South Streamu

Právo Európskej únie neumožňuje odškodniť Bulharsko za investície do zrušeného projektu výstavby plynovodu Južný prúd (South stream). Uviedla to v utorok Európska komisia (EK) po tom, čo Rusko oznámilo, že v projekte nebude pokračovať.

„Z právneho pohľadu základ pre kompenzáciu neexistuje,“ uviedla hovorkyňa komisie Anna-Kaisa Itkonen. K výstavbe pozemnej časti plynovodu sa medzivládnymi dohodami zaviazali Bulharsko, Srbsko, Maďarsko, Grécko, Slovinsko, Chorvátsko a Rakúsko. Bulharsko počas leta oznámilo, že práce na svojej časti plynovodu zastavuje dovtedy, kým sa nevyjasní súlad projektu s právom Európskej únie.

Európska komisia (EK) bude pokračovať v rozhovoroch o plynovode Južný prúd 9. decembra. V utorok to uviedol podpredseda EK Maroš Šefčovič. „Komisia usporiadala viacero stretnutí s cieľom nájsť riešenia pre tento projekt, ktoré budú v súlade s legislatívou EÚ,“ povedal Šefčovič. Ďalšie stretnutie bude 9. decembra, doplnil Šefčovič.

Plynovod Južný prúd mal dopravovať ruský zemný plyn cez Čierne more do južnej a strednej Európy a obísť pritom Ukrajinu. Mal však problémy s financovaním, keď zahraničné banky zaujali opatrný postoj pre sankcie EÚ voči Rusku. Projekt mal podľa odhadov stáť 40 miliárd dolárov. Južný prúd tiež nevyhovoval európskej legislatíve, ktorá bráni energetickým firmám vlastniť prepravné trasy, ak ich používajú na prepravu vlastného plynu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Vladimir Putin