Rusi hlásia, že platbu vopred od Ukrajiny za plyn neevidujú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Plyn
Foto: SITA/AP

ANKARA 2. decembra (WEBNOVINY) – Ruský minister energetiky Alexander Novak nemá vedomosť o tom, že by Ukrajina vopred zaplatila za ruský plyn. Vyhlásil to v pondelok, teda v deň, keď uplynul Ukrajine čas na uhradenie platby za decembrové dodávky plynu.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Chcú zaplatiť za miliardu metrov kubických

„Nemáme informácie, že by platba vopred za decembrové dodávky prišla,“ povedal Novak. „Napriek tvrdeniam z ukrajinskej strany, že chcú zaplatiť za miliardu metrov kubických, sme tieto prostriedky ešte nedostali,“ doplnil.

Ešte minulý týždeň uviedol ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan, že Ukrajina by mohla poslať platbu vopred za plyn pred 1. decembrom. Zároveň uviedol, že krajina očakáva, že do konca roka kúpi od Ruska do 1,5 miliardy metrov kubických plynu.

Ukrajina dostane od Európy 350 miliónov eur na plynovody

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk oznámil získanie úverovej pomoci v celkovej hodnote 350 miliónov eur, ktorá podľa jeho slov bude použitá na modernizáciu plynovodnej sústavy. Dohody s Európskou investičnou bankou a Európskou bankou pre obnovu a rozvoj podľa neho umožnia postupnú výmenu 120-kilometrového úseku plynovodu a modernizáciu dvoch kompresorových staníc.

Cieľom zlepšenia kvality ukrajinskej plynovodnej sústavy je zníženie nákladov na prepravu zemného plynu z Ruska do Európy o 20 percent. Ukrajinský premiér taktiež verí, že štvorročný projekt zrealizuje domáca spoločnosť, od čoho si sľubuje posilnenie ekonomiky.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Arsenij Jaceňuk