Rozpočet: Vzdelanie a veda podľa KDH nie sú prioritou Fica

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

BRATISLAVA 3. decembra (WEBNOVINY) – Rokovanie parlamentu v stredu pokračovali diskusiou o zákone roka, teda o návrhu rozpočtu. Poslanci o ňom budú hlasovať vo štvrtok.

Vzdelanie a veda podľa KDH nie sú prioritou Roberta Fica

Vzdelanie a veda podľa poslanca Národnej rady SR za KDH Martina Fronca nie sú prioritou vlády Roberta Fica. „Školstvo je len chudobný príbuzný,“ konštatoval pred novinármi Fronc. Zdôraznil, že najväčším mínusom predloženého návrhu štátneho rozpočtu na rok 2015 je nedostatok financií vyčlenených pre rezort školstva.

„Za vlády Smeru bol nárast financií určených pre vysoké školstvo 0 percent, kým za môjho pôsobenia to bolo 39 percent. Platy učiteľov v regionálnom školstve narástli za posledných osem rokov menej ako počas môjho štvorročného pôsobenia. To len dokazuje, že školstvo nie je prioritou vlády Smeru,“ vysvetlil Fronc. Tento fakt podľa neho len ďalej prehĺbi krízu v rezorte školstva, pričom na to v konečnom dôsledku doplatia deti.

Druhým veľkým mínusom navrhovaného rozpočtu je podľa KDH systematické škrtenie financií pre vedu a výskum. Premiér Robert Fico pritom podľa kresťanských demokratov opakovane hovoril, že bude podporovať vedu a výskum, aby vznikali pracovné miesta s vyššou pridanou hodnotou. „Opak je však pravdou. Navrhol som na výbore, aby sa rozpočet SAV nechal v pôvodnej výške. Poslanci za Smer tento návrh zmietli zo stola,“ konštatoval Fronc. Podpora vedy a výskumu na Slovensku je ďaleko pod úrovňou financovania oproti susednej ČR. „Spôsobí to pokračujúci odliv mozgov zo Slovenska, ktorý bude pokračovať aj naďalej a ešte masívnejšie,“ dodal bývalý minister školstva.

Tretím problémom je neexistujúca koncepcia ministerstva školstva pre vedomostný a kultúrno-športový rozvoj žiakov. „Jasným dôkazom toho je aj znižovanie normatívu na skupinovú činnosť, ktorou sú napríklad aj základné umelecké školy. Vláda Fica už zlikvidovala centrá voľného času, teraz k nim chce pridať aj deti zo základných umeleckých škôl,“ uviedla podpredsedníčka KDH Miroslava Szitová. Ministerstvo dokonca podľa nej znižuje objem peňazí na študentské pôžičky na 4,6 milióna eur, čo je o 400-tisíc eur menej ako pred rokom. „Aj toto je jasný dôkaz toho, že Smer trestá talentovaných a tých, ktorí sa chcú vzdelávať a byť pre štát v budúcnosti prínosom,“ uzavrela Szitová.

V rozpočte chýbajú prostriedky na protipovodňové opatrenia

V návrhu rozpočtu pre ministerstvo životného prostredia na rok 2015 chýbajú prostriedky na protipovodňové opatrenia. Vyhlásil to minister životného prostredia Peter Žiga. Podľa neho by ministerstvo na zabezpečenie týchto opatrení potrebovalo ďalších minimálne 15 miliónov eur.

„Okrem poddimenzovaných rozpočtov jednotlivých rozpočtových kapitol v rámci organizácií, na ktorých sme spoločne s ministrom financií pracovali v priebehu roka, nie sú zabezpečené v novom návrhu štátneho rozpočtu výdavky na protipovodňové opatrenia a udržiavanie splavnosti vodných ciest,“ povedal Žiga.

Podľa neho nedostatok financií znemožňuje Slovenskému vodohospodárskemu podniku plniť si povinnosti v tejto oblasti. V tomto roku malo podľa Žigu ministerstvo životného prostredia od štátu k dispozícii 39,6 milióna eur. „Reálne potreby sú minimálne o 25 miliónov eur vyššie. Najväčší deficit finančných prostriedkov zaznamenávame práve v Slovenskom vodohospodárskom podniku,“ povedal.

Jednou z úloh programového vyhlásenia vlády je podľa Žigu dôsledná realizácia efektívnych protipovodňových opatrení. Veľký objem výdavkov do tejto oblasti smeruje z Európskej únie cez operačný program životné prostredie. Nový operačný program, ktorý nedávno Európska komisia schválila, taktiež počíta s výdavkami na aktivity súvisiace s protipovodňovou ochranou v objeme približne 419 miliónov eur. „Ale zdroje Európskej únie nie je možné využiť na všetky činnosti a výdavky. Napokon aj v zákone o vodách je jasne zadefinovaná povinnosť štátu uhrádzať zo štátneho rozpočtu platby za používanie vôd na plavbu na vodných cestách a za poskytovanie ďalších služieb vo verejnom záujme, čo je aj ochrana pred povodňami,“ povedal Žiga.

Podľa ministra je neskoro bojovať proti povodniam, až keď nás ohrozuje veľká voda. Na povodne sa podľa neho treba pripraviť vopred a investícia do prevencie sa vždy mnohonásobne vráti. Modelovým príkladom je podľa Žigu aj protipovodňová ochrana Bratislavy, kde boli napriek rekordnej povodni škody zanedbateľné. Z 15 miliónov eur, ktoré minister žiada pre svoj rezort, plánuje podľa vlastných slov 13 miliónov poskytnúť Slovenskému vodohospodárskemu podniku a dva milióny Slovenskému hydrometeorologickému ústavu na zlepšenie systému výstrah pred povodňami. „To významným spôsobom prispeje k ochrane životov, zdravia a majetku obyvateľov,“ dodal Žiga s tým, že dúfa, že poslanci zvýšenie rozpočtu ministerstva podporia.

Podľa návrhu štátneho rozpočtu na rok 2015 má mať ministerstvo životného prostredia v budúcom roku k dispozícii 662 344 676 eur. Z tejto sumy pochádza 30 559 353 eur zo štátneho rozpočtu a 631 785 323 zo zdrojov Európskej únie vrátane spolufinancovania. Zvýšenie rozpočtu ministerstva o 15 miliónov eur zo štátnych zdrojov odporučil aj Výbor NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Robert Fico