Platy Slovákov vzrástli, najviac zarábajú informatici

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Peniaze, korupcia
Foto: Shutterstock

BRATISLAVA 3. decembra (WEBNOVINY) – Dynamika rastu priemernej nominálnej mesačnej mzdy zamestnanca hospodárstva SR sa v treťom štvrťroku 2014 oproti tomu istému obdobiu vlaňajška zrýchlila o 1,8 percentuálneho bodu (p. b.) na 4,2 percenta a dosiahla tak hodnotu 837 eur.

V desiatich odvetviach bola mzda podpriemerná

V porovnaní s druhým kvartálom 2014 sezónne očistená nominálna mzda vzrástla o 0,7 percenta. Ako konštatuje Štatistický úrad SR, mierny pokles spotrebiteľských cien v porovnaní s rastom nominálnej mzdy ovplyvnil vývoj reálnej mzdy, ktorá sa medziročne zvýšila o 4,3 percenta.

Najvyššia priemerná mesačná mzda bola v odvetviach informačné a komunikačné činnosti, kde dosiahla 1 591 eur. Za ňou nasledovali finančné a poisťovacie činnosti, v ktorých sa mzda vyšplhala na 1 489 eur, a odvetvie dodávky elektriny, plynu a pary, kde bola na úrovni 1 462 eur.

V desiatich odvetviach bola mzda nižšia ako priemer hospodárstva SR. Najhoršie podľa štatistík na tom boli zamestnanci v ubytovacích a stravovacích službách, kde mzda dosahovala 532 eur, v ostatných činnostiach 577 eur a v stavebníctve 601 eur.

Mzda najrýchlejšie rástla v odboroch, vede a technike

Oproti tretiemu kvartálu minulého roka priemerná nominálna mzda relatívne najrýchlejšie rástla v odborných, vedeckých a technických činnostiach a to o 9,4 percenta. Medziročne vyššia bola aj v administratívnych službách, kde narástla o 7,8 percenta. V prevažnej časti odvetví bola nižšia, jej pokles zaznamenali v ubytovacích a stravovacích službách o 2,9 percenta, ostatných činnostiach o 2,7 percenta, stavebníctve o 2,3 percenta, dodávke elektriny, plynu a pary o jedno percento a v dodávke vody o 0,1 percenta.

Pri zohľadnení právnej formy subjektov priemerná mesačná mzda medziročne stúpla vo veľkých podnikoch s 20 a viac zamestnancami o 5,4 percenta na 992 eur, v príspevkových organizáciách o 4,7 percenta na 758 eur, v rozpočtových organizáciách o 2,5 percenta na 828 eur a v malých podnikoch do 19 zamestnancov o 2,5 percenta na 668 eur.

Vyššiu mzdu, ako bol priemer za hospodárstvo, dosahovali zamestnanci len v Bratislavskom kraji, a to 1 069 eur. Najmenšiu priemernú mzdu evidovali štatistici v Prešovskom kraji, kde bola vo výške 636 eur. Medziročne vzrástla priemerná mzda vo všetkých krajoch, pričom najrýchlejšie rástla v Trnavskom kraji, o 5,2 percenta.

Priemerná nominálna mzda bola v prvých deviatich mesiacoch tohto roka vo výške 838 eur, medziročne sa zvýšila o 4,4 percenta, reálna mzda stúpla o 4,5 percenta. „Rast nominálnej mzdy bol o 1,7 p. b. rýchlejší ako v rovnakom období minulého roka,“ konštatuje Štatistický úrad SR.

Informatici majú dobrý výhľad aj v budúcom roku

Mzdy podľa Národnej banky Slovenska (NBS) spomalili svoje medziročné výrazne pozitívne tempo rastu z prvého polroka. Jediným odvetvím, kde sa rast miezd výraznejšie nespomalil, boli služby, opačným prípadom je však stavebníctvo a finančný sektor.

Podľa NBS k tomu prispelo spomalenie jednorazových odmien ako aj základných platov. „Takýto vývoj je pochopiteľný pri pohľade na naďalej nízky rast nominálnej produktivity práce tvorený len miernym rastom reálnej ekonomiky a absenciou cenového rastu,“ uviedol analytik NBS Alexander Karšay.

Personálno-poradenská spoločnosť McROY Group predpovedá rast priemerných platov aj v budúcom roku, avšak už nie taký výrazný. Najrýchlejší rast nominálnych miezd v budúcom roku prognózuje v oblasti informačných technológií, telekomunikácií a vo finančných službách.

Najnižšie platy očakáva opätovne v sektoroch maloobchodu a v reštauračných službách. Podľa spoločnosti však nebudú rásť mzdy len v nominálnom ale i reálnom vyjadrení. „Dôvodom však bude najmä nízky rast spotrebiteľských cien, ktorý dynamike rastu reálnych miezd napomáhal i v tomto roku,“ zhodnotil generálny riaditeľ McROY Group Ľuboš Sirota.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať