Pracujúci väzni môžu za mesiac zarobiť najviac 324 eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Putá
Foto: shutterstock.com

BRATISLAVA 4. decembra (WEBNOVINY) – Obvinení a odsúdení dostanú v budúcom roku za prácu rovnakú sumu ako tento rok. Vyplýva to z nariadenia, ktoré v stredu schválila vláda. Na budúci rok im nebudú odmenu za prácu valorizovať, cieľom je konsolidácia verejných financií, uvádza sa v materiáli z dielne rezortu spravodlivosti.

Hodinová odmena v závislosti od započítaných rokov praxe a stupňa pracovného zaradenia zostane od 0,891 do maximálne 1,860 eura. Mesačne tak môžu obvinení a odsúdení zarobiť od 155,10 eura do 323,70 eura.

Zamestnanosť väznených osôb je v súčasnosti viac ako 67-percentná, informoval agentúru SITA riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Adrián Baláž. Dodal, že ide o percento z počtu osôb, ktoré možno zaradiť do práce. Práca vo väzniciach je považovaná za významný psychohygienický faktor a prostriedok resocializácie. Prípady odmietnutia zo strany odsúdených sú ojedinelé.

Odsúdený, ktorý je zaradený do práce, je povinný dodržiavať pracovnú disciplínu. Ak poruší svoje povinnosti, môže mu byť uložený disciplinárny trest. Ak neodôvodnene odmietol pracovať alebo počas pracovnej zmeny nepodal žiadny pracovný výkon, je povinný uhradiť zavinené trovy výkonu trestu, ktorých výška predstavuje jednu štyridsatinu zo sumy životného minima za každý aj začatý deň, vysvetlil Baláž. Na rozdiel od odsúdených sa obvinení zaradia do práce na základe vlastnej žiadosti a súhlasu orgánu činného v trestnom konaní alebo súdu.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Vláda SR