Slovensko je v boji proti korupcii šieste najhoršie v Únii

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Korupcia
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 4. decembra (WEBNOVINY) – Slovensko v boji proti korupcii pokročilo. Podľa svetového rebríčka vnímania korupcie od Transparency International skončilo v tomto roku Slovensko na 54. mieste zo 175 krajín. Ide o zlepšenie o šesť miest oproti roku 2013.

„Je to ale šieste najhoršie umiestnenie z krajín Európskej únie, keď za nami skončili len Chorvátsko, Taliansko, Rumunsko, Bulharsko a Grécko,“ dodal riaditeľ Transparency International Slovensko Gabriel Šípoš.

Slovensko čakajú výzvy

Slovensko malo zaznamenať pokrok v boji proti korupcii najmä vďaka prijatiu zákona o ochrane oznamovateľov korupcie, vďaka prísnejšej úprave financovania politických strán a pomohlo mu aj zavedenie elektronického trhoviska v systéme štátnych zákaziek. „Pozitívnym signálom bol aj odchod Štefana Harabina z čela slovenskej justície,“ dodal Šípoš.

Našu krajinu však podľa neho čakajú v boji proti korupcii výzvy. „Budúci rok budú politici menovať svojich zástupcov do komisie, ktorá bude dozerať na dodržiavanie pravidiel financovania predvolebnej kampane v roku 2016. Inšpektoráty práce prevezmú agendu ochrany oznamovateľov korupcie. Elektronické trhovisko zažije prvú zaťažkávajúcu skúšku, či priláka dostatočné množstvo ponúk dodávateľov a či na ňom budú obstarávatelia vedieť efektívne nakupovať,“ doplnil Šípoš.

Skúškou Slovenska v boji proti korupcii bude podľa neho aj novelizácia infozákona, ktorú plánuje vládny kabinet. „Obsah novely bude ďalším signálom, či Slovensko berie boj proti korupcii vážne,“ konštatoval Šípoš. Podľa rebríčka, ktorý reflektuje úroveň vnímania domácich i zahraničných analytikov a manažérov, sú najčistejšími krajinami Dánsko, Nový Zéland a Fínsko. Naopak, najskorumpovanejšími sú Somálsko, Severná Kórea a Sudán.

Kaliňák víta umiestnenie Slovenska

Minister vnútra Robert Kaliňák privítal správu Transparency International, podľa ktorej Slovensko pokročilo v boji s korupciou. „Oproti roku 2011, keď vládol kabinet premiérky Ivety Radičovej, ide o postup o 12 miest,“ povedal vo štvrtok novinárom Kaliňák. Podľa neho sa oplatila snaha, ktorú ministerstvo vnútra vyvíja pri presadzovaní zákonov v boji s korupciou.

Minister vnútra medzi zákony, ktoré znižujú priestor na korupciu, označil novelu zákona o verejnom obstarávaní, ktorá napríklad zrušila možnosť uzatvárania dodatkov, nové zákony o financovaní politických a volebných kampaní alebo zákon na ochranu oznamovateľov korupcie. K zvýšeniu transparentnosti vo verejnom obstarávaní by podľa Kaliňáka malo výrazne prispieť aj zavedenie elektronického trhoviska.

Budúci rok chce minister vnútra novelizovať zákon o štátnej službe, ktorý by mal odpolitizovať verejnú správu. Zákon by mal určiť, ktoré pozície sú politické a môžu do nich nominovať svojich ľudí politické strany a ktoré sú odborné a nemali by sa meniť s nástupom každej vlády. „Výsledok nie je úplne uspokojujúci, to bude, až keď sa umiestnime v prvej desiatke. Ale je to motivácia, aby sme išli ďalej,“ uzavrel Kaliňák na margo pozície SR v rebríčku TIS.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Gabriel ŠípošRobert Kaliňák