Obrana potrebuje podľa Glváča vyšší rozpočet, no uskromní sa

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Slovenskí vojaci sa vrátili z Cypru z misie OSN
Slávnostný nástup profesionálnych vojakov Ozbrojených síl Slovenskej republiky a Ozbrojených síl Maďarska, ktorí sa vrátili z mierovej misie OSN UNFICYP na Cypre. Nitra, 25. september 2014. Foto: SITA/Martin Havran

BRATISLAVA 5. decembra (WEBNOVINY) – Celkové obranné výdavky sú na rok 2015 rozpočtované vo výške 1,03 percenta HDP. V reálnom čísle ide o sumu 803 901 553 eur. Minister obrany Martin Glváč na margo rozpočtu pre rezortu obrany uviedol, že by potrebovali viac, ale musia sa uskromniť s tým, čo majú.

Ministerstvo obrany bude mať k dispozícii viac ako 796 768 000 eur, na podporu obrany je určených viac ako 3 266 000 eur a na hospodársku mobilizáciu je vyčlenených vyše 3 866 000 eur.

Na rok 2015 sú v rozpočte vyčlenené prostriedky na rozvojové aktivity rezortu, a to najmä na rozvoj výzbroje, techniky a špeciálneho materiálu, na rozvoj centrálnej logistiky, na realizáciu budovania komunikačných a informačných systémov, nákup dopravných prostriedkov a modernizáciu leteckej techniky. Nárast výdavkov v roku 2015 oproti schválenému rozpočtu roku 2014 predstavuje 31,7 milióna eur, čo je zvýšenie o 26,8 percenta. Tento nárast je spôsobený najmä vznikom nového podprogramu Rozvoj centrálnej logistiky v roku 2014.

V rámci programu Obrana sa rozpočtuje bežná prevádzka rezortu, a to najmä riadenie, velenie a podpora obrany, vzdelávanie v rámci Akadémie ozbrojených síl M. R. Štefánika v Liptovskom Mikuláši, správa majetku ako aj operácie medzinárodného krízového manažmentu.

Rozpočtujú sa tu výdavky na vojenskú políciu, činnosť Vojenského spravodajstva, Vojenského archívu v Trnave, Úradu hlavného lekára, Centra výcviku Lešť, Vojenského technického a skúšobného ústavu Záhorie, Vojenského úradu sociálneho zabezpečenia, úlohy Ordinariátu ozbrojených síl, Ústredia ekumenickej pastoračnej služby v ozbrojených silách, Vojenského historického ústavu, Úradu pre obrannú štandardizáciu a Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Martin Glváč
Firmy a inštitúcie MO Ministerstvo obrany SR