Výdavky Sociálnej poisťovne budúci rok stúpnu, úradu klesnú

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

BRATISLAVA 6. decembra (WEBNOVINY) – Sociálna poisťovňa (SP) dostane v budúcom roku na zabezpečenie svojej platobnej schopnosti zo štátneho rozpočtu (ŠR) takmer 906 mil. eur. Vyplýva to z rozpočtu Sociálnej poisťovne na rok 2015, ktorý schválil parlament.

Nárast čakajú pri starobných dôchodkoch

V porovnaní s očakávanou skutočnosťou na tento rok má ísť o nárast o 5 mil. eur. V roku 2016 má finančná pomoc od štátu klesnúť na 836,1 mil. eur a v roku 2017 má predstavovať takmer 838,1 mil. eur.

Celkové príjmy poisťovne by mali v budúcom roku dosiahnuť 7,65 mld. eur, čo oproti očakávanej skutočnosti na tento rok predstavuje nárast o 226 mil. eur. Celkové výdavky SP na rok 2015 by mali tvoriť 7,1 mld. eur. V porovnaní s očakávanou skutočnosťou za tento rok ide o zvýšenie o 205 mil. eur.

Nárast výdavkov poisťovňa v budúcom roku očakáva pri starobných dôchodkoch, nemocenských dávkach a invalidných penziách, výdavky by mali medziročne mierne klesnúť pri vyplácaní dávok v nezamestnanosti.

Čakajú viac od zdravotných poisťovní

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) má pre budúci rok rozpočtované príjmy vo výške 39,7 mil. eur, čo je oproti rozpočtu schválenému pre tento rok nárast o 1,8 mil. eur.

Úrad očakáva vyšší príspevok zo zdravotných poisťovní o 212,5 tis. eur, celkovo by mal od nich dostať 16,9 mil. eur. Vyššie by mali byť aj jeho nedaňové príjmy, viac peňazí predpokladá z činnosti súdnolekárskych a patologicko-anatomických pracovísk (SLaPA). Pre budúci rok ich rozpočtuje vo výške 805 tis. eur, čo je medziročne viac o 15 tis. eur. Zostatok prostriedkov z predchádzajúcich rokov je v objeme 22 mil. eur.

Na bežné výdavky úradu dajú menej

V porovnaní s aktuálnym rozpočtom úradu klesnú výdavky o 723 tis. eur. V roku 2015 budú na úrovni cez 17,6 mil. eur. Najväčšiu časť tvoria bežné výdavky, ktoré zahŕňajú mzdy, tovary či služby. Na tieto položky má ísť 16,4 mil. eur, čo je medziročne menej o 962 tis. eur.

Zvýšené by naopak mali byť kapitálové výdavky. Kým pre tento rok boli rozpočtované vo výške cez jeden milión eur, v nadchádzajúcom roku by mali byť v sume takmer 1,3 mil. eur. Úrad zvažuje investície do softvéru a licencií, do technológií pre SLaPA pracoviská, či do budovania vlastného informačného systému. Rozpočtované saldo príjmov a výdavkov v metodike ESA 95 je vo výške 39 tis. eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia