Výsledok kontroly v štátnych lesoch je blamáž, tvrdí Simon

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Drevo, stromy
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 5. decembra (WEBNOVINY) – Kontrola v Štátnych lesoch Tatranského národného parku (TANAP), ktorá mala preveriť údajné svojvoľné prideľovanie kalamitného dreva, nepotvrdila porušenie zákona. Konštatoval to na brífingu podpredseda strany Most-Híd Zsolt Simon, ktorý toto rozhodnutie považuje za medzinárodnú blamáž.

Exminister pôdohospodárstva ešte začiatkom októbra upozornil, že štátne lesy prideľujú drevo z tohtoročnej veternej kalamity, ako sa im páči, komu chcú, ako chcú a bez verejnej súťaže. Upozornil tým na nízku cenu predávaného dreva. Výsledkom toho mala byť cena dreva pri pni 25 eur za meter kubický.

V Poľsku vysúťažili vyššiu cenu

Simon v tejto súvislosti spomenul prideľovanie kalamitného dreva v Poľsku, kde prideľovali drevo cez tender a cena dreva pri pni po súťaži bola na úrovni 55 eur za meter kubický. „Na každom kubíku predaného dreva Slovenská republika a občania tejto krajiny prichádzajú o 30 eur. Keď zoberiem, že kontrakt bol urobený na 140-tisíc kubíkov na slovenskej strane, tak je to cez 4,2 milióna eur,“ vyhlásil vo štvrtok Simon.

„Kontrola dospela k názoru, že žiadny zákon porušený nebol a všetko je v poriadku preto, lebo Poliaci v poľskom TANAP-e nepredávajú drevo pri pni. Je to hra o slovíčka,“ upozornil.

Podľa neho bola v Poľsku vypísaná verejná súťaž s termínom predkladania žiadostí 17. februára tohto roka. Podľa tejto výzvy mala poľská strana predávať „drevo na manipulačnom poli na úseku lesa“, a teda podľa Simona ide o to isté drevo ako na slovenskej strane. „Čo mali spraviť úspešní uchádzači? Mali spíliť drevo, stromy. Vytriediť, vyvoziť a upraviť plochy. Detto to isté, čo u nás v rámci predaja dreva pri pni,“ vysvetlil.

Drevo na Slovensku vraj rozdali

„Robert Fico podľa mňa by mal konať rovnako ako v prípade pani Zvolenskej,“ poznamenal Simon. Podľa exministra sa verejná súťaž na predaj dreva v Štátnych lesoch TANAP-u uskutočnila iba v roku 2005 po veternej kalamite z novembra 2004.

„Teraz bola tiež veterná kalamita a nastala situácia, že na poľskej strane urobili verejnú súťaž, na slovenskej strane rozdali objem dreva. Akým kľúčom, to by mal vysvetliť pán minister (pôdohospodárstva) a mala to vysvetliť aj kontrola,“ vyhlásil Simon.

Exminister poukázal na možné prepojenia

Poslanec zároveň poukázal na to, že v tendroch pri nakladaní s drevom bola úspešná aj spoločnosť, ktorá, ako Simon tvrdí, je prepojená na poslanca Smeru-SD Maroša Kondróta. Tender na dopravu dreva vyhrala podľa Simona firma AF-Car Liptovský Mikuláš za 12,6 milióna eur, pričom ide o spoločnosť, ktorá sídli na rovnakej adrese v Liptovskom Mikuláši ako kancelária poslanca Kondróta. Táto firma má podľa poslanca Most-Híd s Kondrótom aj podpísanú zmluvu.

„Navyše, rodina Kondrótovcov má aj firmu Residence Company, s.r.o., jej majiteľmi sú Maroš Kondrót a Matej Kondrót. Majiteľ AF-Car, pán Čenka, spolu so svojou firmou a s Kondrótovcami figurujú v jednej spoločnosti, a tou je Eurelax Liptovský Mikuláš s.r.o. sídliaca na rovnakej adrese ako AF-Car. V Eurelax s.r.o. podniká spoločne pán Kondrót s pánom Čenkom,“ uviedol Simon.

Poslanec Smeru zváži právne kroky

Kondrót označil Simonove vyhlásenia za nepravdivé. Poslanec Smeru-SD vyhlásil, že on ani jeho syn nikdy neobchodovali s drevom a ani inými podobnými komoditami. „Pán Simon má bujnú fantáziu a vymýšľa nereálne konštrukcie. Po porade s právnikmi budem zvažovať právne kroky voči pánovi poslancovi,“ uviedol Kondrót.

Štátne Lesy Tatranského národného parku sú príspevkovou organizáciou, ktorú zriadilo 1. januára 1995 Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR ako nástupca po predchádzajúcej Správe TANAP-u.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Viac k osobe Zsolt Simon
Firmy a inštitúcie Štátne lesy TANAPu