Kontroly ovocia a zeleniny na Slovensku odhalili nedostatky

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Ovocie, zelenina
Foto: Thinkstock

BRATISLAVA 5. decembra (WEBNOVINY) – Počas októbrových kontrol ovocia a zeleniny si inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) preverili 188 prevádzok a v nich celkovo 898 plodín. Nedostatky zistili pri 84 plodinách. Vyplýva to zo správy ŠVPS.

Kontrolóri vykonali v októbri osem kontrol na požiadanie, pri ktorých posudzovali 19 plodín, všetky boli vyhovujúce. V maloobchodoch, ktoré kontrolovali 133-krát, preverili 689 plodín, u 66 z nich konštatovali nedostatky. Inšpekcie sa nevyhli ani veľkoobchodným skladom, v ktorých ŠVPS vykonala 37 kontrol. Zo 167 hodnotených plodín, nevyhovelo normám 18. Spokojní mohli byť prvovýrobcovia, počas desiatich kontrol u nich nenašli inšpektori žiadne nedostatky.

Celkovo inšpektori preverili v uplynulom mesiaci 293 868 kilogramov tovaru, z čoho požiadavkám osobitných noriem alebo všeobecnej norme nevyhovelo 19 234 kilogramov. Hodnotených bolo 46 druhov ovocia a zeleniny, najčastejšie sa medzi nevyhovujúcimi plodinami vyskytla paradajka, kapusta, kel a paprika.

Na nevyhovujúci tovar boli vydané nálezy o nezhode. Viac ako 73 percent plodín malo nedostatky v označení, 20,5 percenta nevyhovelo v obchodnej kvalite a 6,2 percenta nesplnilo minimálne požiadavky na kvalitu. V októbri bolo právoplatným rozhodnutím ukončených sedem správnych konaní, pokuty boli uložené vo výške 7200 eur.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia