Obrazom: Sestry protestovali proti rozkrádaniu zdravotníctva

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Sestry protestovali proti rozkrádaniu zdravotníctva
Účastníci protestného zhromaždenia proti rozkrádaniu zdravotníctva, ktoré zorganizovala Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek a Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek. Piešťany, 9. december 2014. Foto: SITA/Ľudovít Vaniher

PIEŠŤANY 9. decembra (WEBNOVINY) – Proti rozkrádaniu slovenského zdravotníctva prišlo v utorok do Piešťan protestovať viac ako dvesto zdravotných sestier a pôrodných asistentiek z rôznych kútov Slovenska.

Mali so sebou transparenty, ktoré za vinníka terajšieho stavu najčastejšie označovali vládu Roberta Fica. Na protestnom zhromaždení zaznela aj požiadavka na okamžité zvýšenie platov sestier, pôrodných asistentiek a ďalších zdravotníckych pracovníkov. Protest sestier podporil aj predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský, ktorý vyzval sestry a lekárov na spoluprácu.

Obrazom: Sestry protestovali proti rozkrádaniu zdravotníctva

Piešťany si zdravotníci nevybrali náhodou

Prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová potvrdila, že Piešťany si nespokojní zdravotníci nevybrali náhodou. Po medializovanej kauze nákupu CT prístroja sa podľa nej stali symbolom korupcie v zdravotníctve. „Sme tu preto, aby sme poukázali na zlý systém zdravotníctva, ktorý s tichou podporou vlády vyciciava peniaze z rezortu,“ povedala Lazorová. Jednou z požiadaviek protestu bolo aj kreovanie správnych rád nemocníc pod správou štátu zo zdravotníckych pracovníkov, ktorí by dohliadali na transparentné vynakladanie financií.

V mzdovej oblasti chcú sestry dosiahnuť, aby ich základný plat nebol nižší ako 740 eur. Z nelichotivej situácie v zdravotníctve rečníci obviňovali vládu. Visolajský upozornil na podnikateľov, ktorí sa obohacujú na chorých ľuďoch a potom sa „ukazujú v šesťtisícových outfitoch“. Protest podporila aj Slovenská komora fyzioterapeutov, Asociácia sestier a pacientov a ďalšie organizácie. Ak vláda nevypočuje požiadavky zdravotných sestier, protesty budú podľa Lazorovej pokračovať.

O rozkrádaní sa začalo hovoriť po kauze nákupu CT

O rozkrádaní slovenského zdravotníctva sa začalo intenzívne hovoriť po nedávnej kauze nákupu CT prístroja piešťanskou nemocnicou za 1,6 milióna eur. Poslanci z výboru pre zdravotníctvo NR SR po kontrole priamo v nemocnici konštatovali, že k porušeniu zákona o verejnom obstarávaní pri kúpe prístroja neprišlo.

Všimli si však výrazne vyššie ceny dodávateľov takýchto prístrojov v tomto roku oproti cenám spred dvoch rokov, ako aj podozrivo malé rozdiely medzi ponukami. Riaditeľka Nemocnice Alexandra Wintera v Piešťanoch požiadala dodávateľa prístroja, spoločnosť Medical Group SK, o ukončenie zmluvného vzťahu.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Iveta LazorováPeter Visolajský