Železnice pridali 105 spojení, mení sa cestovný poriadok

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Vlaky
Foto: ilustračné, SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 10. decembra (WEBNOVINY) – Od nedele 14. decembra vstúpi do platnosti nový cestovný poriadok vlakov Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. (ZSSK). Na koľajniciach pribudne 105 nových vlakových spojení, čo predstavuje navýšenie dopravy o vyše päť percent. Ako informovala riaditeľka odboru komunikácie ZSSK Jana Morháčová, celkovo tak spoločnosť realizuje vyše 1600 vlakov.

Dôvodom navýšenia dopravy je bezplatná preprava

Dôvodom navýšenia dopravy je rozšírenie kapacity vlakov po zvýšení záujmu verejnosti po zavedení bezplatnej dopravy pre študentov a dôchodcov od 17. novembra 2014. Kým prvé týždne po zavedení bezplatnej dopravy sa ZSSK sústredila na zvýšenie kapacity vlakov prostredníctvom pridávania vozňov do súprav, s novým cestovným poriadkom sa reálne zahusťuje doprava o nové spoje.

„Kapacita zásadne narastie,“ uviedol generálny riaditeľ ZSSK Pavol Gábor. Denne tak pribudne v diaľkovej doprave takmer 10-tisíc a v prímestskej doprave 15-tisíc miest na sedenie. Pridané vlaky sú rozdelené na celé Slovensko, do všetkých ôsmich krajov, pričom polovica navýšenia smerovala do diaľkových vlakov a ostatok do regionálnej prímestskej dopravy.

Ministerstvo dopravy si od ZSSK zmluvne objednalo na rok spolu 30,47 milióna vlakových kilometrov. Ide o najazdené kilometre všetkými vlakmi počas roka. Oproti roku 2014 je to navýšenie o 1,7 milióna vlakokilometrov. Do týchto výkonov sa nezapočítavajú InterCity vlaky, ktoré sú komerčným produktom ZSSK.

Reálne sa do posilnenia zatiaľ premietlo 1,4 milióna vlakových kilometrov, ostatok je rezerva pre úpravy a navýšenia osobnej verejnej železničnej dopravy v nasledujúcich mesiacoch. „Zatiaľ máme trojtýždňovú skúsenosť so zmenami dopravného správania, ktoré reaguje na bezplatnú prepravu. Veríme, že záujem o cestovanie vlakmi bude rásť postupne v čase,“ spresnil riaditeľ úseku obchodu ZSSK Jozef Schmidt. „Na základe hlásení operatívy tak boli doplnené dva vlaky zo Žiliny do Bratislavy na nedeľu nad rámec plánov,“ dodal.

Pribudne nový vlak SuperCity Pendolino z Košíc do Prahy

ZSSK bude od 14. decembra vypravovať 1 642 vlakových spojov, z toho 224 diaľkových a 1 418 prímestských. V diaľkovej doprave tak pribudne 24 spojov, vrátane medzinárodných, a v regionálnej 79 spojov. Ďalšie dva vlaky pridala spoločnosť v posledných dňoch nad plán na základe naplnenosti vlakov. Vlaky štátneho dopravcu jazdia na trasách v dĺžke 2 800 kilometrov, zastavujú na 770 staniciach a zastávkach. V rámci nového cestovného poriadku bude mať dvanásť vlakov komerčné názvy.

ZSSK a České dráhy budú od nedele prevádzkovať denne nový vlak SuperCity Pendolino z Košíc do Prahy. Cestu zvládne za 7,5 hodiny a bude najrýchlejším spojením na tejto trase. Ide o najrýchlejší český vlak, ktorý môže na modernizovanej trati jazdiť rýchlosťou 160 kilometrov za hodinu. „Priemerná rýchlosť medzi Prahou a Ostravou, zahrňujúc zastávky, je takmer 120 km/h. Z Prahy do Košíc na náročných horských tratiach cez Beskydy a na Slovensku dosiahne v priemere 95 km/h,“ uviedol člen predstavenstva Českých dráh Michal Štěpán.

Z Prahy do Košíc jazdia od októbra aj vlaky súkromného dopravcu RegioJet a od nedele bude na tejto trase premávať ďalší privátny dopravca Leo Express. RegioJet bude od nového grafikonu zároveň konkurovať štátnym IC vlakom na hlavnej domácej trase Bratislava – Košice troma pármi vlakov denne. ZSSK na príchod konkurencie zareagovala znížením cien a rozšírením služieb v IC vlakoch.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia