Opozícia má podpisy, zasadne mimoriadny zdravotnícky výbor

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Zdravotnictvo, invadlidny, vozik
Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 9. decembra (WEBNOVINY) – Opozícii sa podarilo vyzbierať dostatok podpisov na zvolanie mimoriadneho Výboru NR SR pre zdravotníctvo, témou ktorého budú medializované informácie o tendroch na dodávanie stravy do štátnych nemocníc.

Predseda výboru musí zasadnutie zvolať do siedmich dní

Podľa denníka SME, štyri štátne nemocnice zaplatia externým prevádzkovateľom vývarovní počas desiatich rokov 81 miliónov eur. Ide o nemocnice v Trenčíne, Banskej Bystrici, Trnave a Poprade, ktoré riadia nominanti ministerstva zdravotníctva.

„Je neuveriteľné, že toto sa môže diať v tak citlivom rezorte, akým je zdravotníctvo, od neho predsa závisia ľudské životy,“ konštatovala podpredsedníčka strany SaS Jana Kiššová, ktorá zbieranie podpisov iniciovala. Ako tvrdí, je zvedavá, ako sa k tejto téme postavia poslanci za stranu Smer-SD a najmä poslanec Vladimír Baláž, ktorý je riaditeľom jednej z nemocníc. Predseda výboru musí zasadnutie zvolať do siedmich dní. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) avizovalo, že v stredu predloží všetky informácie týkajúce sa daných koncesných zmlúv.

Podozrivé sú viaceré okolnosti kontraktov

Nemocnica Poprad vysvetľuje, že k rekonštrukcii a zabezpečovaniu stravovacích služieb formou koncesie pristúpila pre havarijný stav stravovacej prevádzky. Ako konštatuje v stanovisku, na verejné obstarávanie dostala súhlas MZ. Nemocnica tvrdí, že ekonomická výhodnosť z koncesnej spolupráce počas jej trvania predstavuje sto tisíc eur bez DPH. Vysvetľuje, že ak by naďalej prevádzkovala stravovaciu prevádzku bez toho, aby investovala do nevyhnutnej modernizácie, predstavovali by náklady počas desiatich rokov sumu 11,5 miliónov eur bez DPH.

„Na základe vysúťaženej koncesnej zmluvy budú predstavovať náklady na zabezpečenie stravovania v najbližších desiatich rokoch sumu 14,1 miliónov eur bez DPH pri celkovej investícii do modernizácie stravovacej prevádzky, ktorá predstavuje 2,7 miliónov eur bez DPH, ktoré preinvestovala DORA Gastro Slovakia, a.s. z vlastných finančných prostriedkov,“ konštatovala hovorkyňa Nemocnice Poprad Sylvia Galajda. Medializované informácie sú podľa zdravotníckeho zariadenia nepravdivé a môžu poškodiť jeho dobré meno, preto zváži ďalšie právne kroky.

Informácie o tendroch priniesol denník v pondelok. Podozrivé sú viaceré okolnosti kontraktov, píše SME. Do súťaže išli opakovane personálne prepojené firmy Dora Gastro Slovakia a Hospital Catering Solutions. Predseda predstavenstva Dora Gastro Peter Bittó podpísal zmluvu v trnavskej nemocnici, v Trenčíne už zmluvu podpisoval za Hospital Catering Solutions, ktorej väčšinovým akcionárom je schránková firma v Luxembursku. Porovnanie s inými nemocnicami ukazuje, že pacientom vedia navariť oveľa lacnejšie a v súkromných zdravotných zariadeniach aj za polovičné náklady.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jana Kiššová
Firmy a inštitúcie MZ Ministerstvo zdravotníctva SR