Starostlivosť o zdravie sa má podnecovať už u detí

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Bufet jedlo deti
Foto: ilustračné, Thinkstock

BRATISLAVA 14. decembra (WEBNOVINY) – Jednou z výziev v oblasti zdravotnej starostlivosti je potreba udržať zdravšiu populáciu a zvládnuť tak aj náklady, ktoré si vyžadujú chronické ochorenia. Uviedla to riaditeľka kancelárie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na Slovensku Darina Sedláková pri príležitosti sympózia „Švajčiarsko – Slovensko, rastieme vďaka inováciám“, ktoré iniciovalo švajčiarske veľvyslanectvo.

Podľa Sedlákovej musíme deti už od útleho veku vychovávať k starostlivosti o zdravie, podporovať zdravý životný štýl a primárnu prevenciu. „Ale pochopiteľne aj investovať do služieb zdravotníckeho systému, ktoré sa venujú takzvanej sekundárnej prevencii, to sú skríningy, čiže včasné vyhľadávanie ochorení a včasný nástup liečby,“ uviedla Sedláková. Takto podľa nej možno predchádzať komplikáciám, ktoré ľudí hendikepujú a vyžadujú si veľké množstvo zdravotnej i sociálnej starostlivosti.

Švajčiarsko nám podľa nej môže byť vzorom tým, že jeho občania pociťujú vyššiu zodpovednosť za svoje zdravie, ako aj dlhodobým spôsobom života. „Atmosféra v spoločnosti má byť taká, že človek je zodpovedný za to, ako sa stará o svoje zdravie, ale zároveň podpora zo strany štátu musí mať jasné kontúry a štruktúry, čiže sociálny a zdravotný systém musí poskytovať potrebné služby,“ uviedla Sedláková.

V počte chronických ochorení sme na tom porovnateľne, v čom majú ale náskok Švajčiari, je podľa Sedlákovej systém služieb. Vyzdvihuje, že dlhodobá starostlivosť je tam prepracovanejšia, investovalo sa do nej viac peňazí. „Je o tých ľudí viac a lepšie postarané ako na Slovensku,“ konštatuje riaditeľka kancelárie WHO s tým, že podobné modely sa postupne začínajú uplatňovať aj u nás. Pripomína sociálne príspevky či kompenzácie pre ľudí, ktorí sa starajú o rodinného príslušníka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia