Od výplaty k výplate žijú štyria z piatich Slovákov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Nezamestnanosť
Foto: Shutterstock

Najvyšší podiel domácností so spomínanými ťažkosťami je v Košickom kraji, ku ktorému pripadá aj najväčšia nezamestnanosť.

BRATISLAVA 13. decembra (WEBNOVINY) – Od výplaty k výplate žijú takmer štyri pätiny Slovákov. Ako ďalej informovala analytička Poštovej banky Dana Vrabcová, ktorá vychádzala z údajov Štatistického úradu SR, až 78,7 percenta slovenských domácností má ťažkosti s platením zvyčajných výdavkov. Medzi ne patria nákupy, ktoré domácnosť bežne uskutočňuje, teda spotrebné výdavky, ktoré domácnosť pokladá za štandard.

Najviac ľudí žijúcich z ruky do úst v Košickom kraji

Najvyšší podiel domácností so spomínanými ťažkosťami, až 87 percent, je v Košickom kraji. „To nie je veľmi prekvapivé, nakoľko práve východoslovenský región stále trápi vysoká miera nezamestnanosti a bez práce je tu každý šiesty ekonomicky aktívny obyvateľ. To sa zákonite premieta aj do finančnej situácie tamojších domácností,“ skonštatovala Vrabcová. Najmenší podiel domácností, ktoré majú ťažkosti s platením bežných výdavkov, je v Bratislavskom kraji.

Zvyčajné výdavky sú podľa Vrabcovej postrachom najmä pre neúplné rodiny s deťmi. Ťažkosti s platením účtov má takmer deväť z desiatich domácností, v ktorých žije len jeden rodič s aspoň jedným dieťaťom. Podobne sú na tom ale aj domácnosti dôchodcov, nakoľko v tejto skupine priznáva problémy osem z desiatich dvojčlenných domácností, v ktorých žije aspoň jeden dôchodca.

Slováci šetria aj z mála

Náklady na bývanie, vodu, elektrinu alebo plyn tvoria viac ako pätinu našich spotrebných výdavkov. Ťažkosti s platením celkových nákladov na bývanie tak má až 93 percent domácností. Najviac takýchto rodín, až 95,4 percenta, je v Nitrianskom kraji a najmenej, no stále až takmer 91 percent, v Trenčianskom a Bratislavskom kraji.

Avšak Slovákom sa aj z mála podarí podľa Vrabcovej aspoň čo-to ušetriť. Dokazuje to podľa nej aj medziročne vyšší stav vkladov obyvateľstva v slovenskom bankovom sektore. Za predpokladu, že sa Slovákom každý mesiac podarí odložiť si 10 percent zo svojho príjmu, tak rezervu vo výške troch mesačných príjmov, čo je odporúčané minimum, našetria podľa analytičky v horizonte dva a pol roka.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať