Fico poslancom vysvetľoval vypovedanie zmluvy o Gabčíkove

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Premiér Robert Fico
Predseda vlády SR Robert Fico počas rokovania 42. schôdze Národnej rady SR o vyslovení nedôvery predsedovi vlády SR. Bratislava, 8. november 2014. Foto: SITA/Jozef Jakubčo

BRATISLAVA 11. decembra (WEBNOVINY) – Vypovedanie zmluvy o prenájme Vodnej elektrárne Gabčíkovo so Slovenskými elektrárňami je podľa predsedu vlády Roberta Fica momentálne najlepší a najefektívnejší spôsob prevzatia vodnej elektrárne Gabčíkovo.

Vyhlásil to v rámci štvrtkovej hodiny otázok v Národnej rade SR. Tvrdí pritom, že vláda Slovenské elektrárne a ich talianskeho vlastníka Enel upozorňovala, že neplnia zmluvné povinnosti, náprava však podľa neho nenastala.

Predseda vlády, ktorý počas svojho štvrtkového príspevku v parlamente premenoval Slovenské elektrárne na Talianske elektrárne, zopakoval poslancom hlavné dôvody, pre ktoré sa štát rozhodol zmluvu s elektrárňami vypovedať.

Prvým dôvodom je podľa neho neposkytovanie relevantných údajov potrebných pre výpočet podielu Vodohospodárskej výstavby na výnosoch z predaja elektriny z Gabčíkovskej elektrárne. Druhým dôvodom je podľa neho fakt, že Slovenské elektrárne pod vedením talianskeho manažmentu nepripravili žiadne plány rekonštrukcie a generálnych opráv spomínanej vodnej elektrárne.

Vláda obdržala správu o porušovaní zmluvy

Tretím dôvodom je, že taliansky Enel si neplní povinnosť platiť ročne Vodohospodárskej výstavbe, ktorá spravuje celé Vodné dielo Gabčíkovo, päť miliónov eur, ktoré majú ísť na údržbu vodného diela súvisiacu s prevádzkou gabčíkovskej vodnej elektrárne. Enel totiž podľa Fica túto platbu spochybňuje a dokonca požiadal slovenskú stranu o vrátenie doteraz uhradených 43 miliónov eur.

Slovenské elektrárne všetky výhrady predsedu vlády o údajnom porušovaní zmluvy o prevádzke Vodnej elektrárne Gabčíkovo odmietajú. Podľa hovorkyne spoločnosti Janky Burdovej Slovenské elektrárne vždy konali v súlade s požiadavkami a dohodami manažmentu elektrárne. Ako dodala, očakávajú oficiálne oznámenie výpovede a nevylúčila, že podniknú právne kroky na ochranu svojich práv.

Vodohospodárska výstavba, ktorá pôsobí pod ministerstvom životného prostredia, predložila koncom augusta tohto roka vláde správu, podľa ktorej Slovenské elektrárne nedodržujú zmluvu o prenájme gabčíkovskej elektrárne.

„Slovenské elektrárne si neplnia povinnosti vyplývajúce zo zmluvy, na základe čoho dochádza v súčasnosti k viacerým problémom spojeným s prevádzkou Vodnej elektrárne Gabčíkovo, v dôsledku ktorých vzniká pre náš podnik škoda,“ uviedla v správe Vodohospodárska výstavba.

Pre zmluvu vzniklo dvanásť súdnych sporov

Podľa štátneho podniku sú problémom platby zo strany Slovenských elektrární, ktoré majú za prenájom vodnej elektrárne na Dunaji platiť. Vodohospodárska výstavba sa sťažuje na neposkytovanie potrebných informácií zo strany Slovenských elektrární.

Vodohospodárska výstavba dokonca tvrdí, že Slovenské elektrárne môžu ohroziť bezpečnú prevádzku vodnej elektrárne. Štátnemu podniku sa totiž nepáči, že elektrárne stále nevykonali generálnu opravu turbín. Slovenské elektrárne vtedy všetky obvinenia zo strany štátneho podniku odmietli.

Zmluvu o prevádzke Vodnej elektrárne Gabčíkovo podpísali v marci 2006, teda ešte pred samotným ukončením privatizačného procesu, štátny podnik Vodohospodárska výstavba a Slovenské elektrárne.

Podpisom zmluvy získali elektrárne právo prevádzkovať gabčíkovskú elektráreň na obdobie 30 rokov. Táto zmluva sa však nepozdávala nastupujúcej prvej Ficovej vláde, ktorá ju v roku 2007 napadla na súde s tým, že ju chcela zrušiť. Doteraz je na súdoch podaných v tejto veci celkovo dvanásť súdnych sporov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert Fico
Firmy a inštitúcie SE Slovenské elektrárne