Odstúpenie od zmluvy s Gabčíkovom môže vyjsť štát draho

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Robert Fico
Predseda vlády Robert Fico počas TB na tému: Národná rada SR schválila zníženie zdravotných odvodov pre nízkopríjmových zamestnancov. Foto: SITA/Ján Slovák

BRATISLAVA 12. decembra (WEBNOVINY) – Odstúpenie od zmluvy o prenájme Vodnej elektrárne Gabčíkovo (VEG), ktorú Slovenské elektrárne podpísali so štátnym podnikom Vodohospodárska výstavba v roku 2006 v rámci procesu predaja 66-percentného podielu elektrární talianskej spoločnosti Enel, môže vyjsť štát veľmi draho.

V odborných kruhoch sa hovorí až o stovkách miliónov eur. Štátna Vodohospodárska výstavba totiž už poslala list slovenskému dominantnému výrobcovi elektriny, v ktorom sa odvoláva na článok zmluvy o možnosti odstúpenia od zmluvy bez udania dôvodov.

Elektrárne si chcú uplatniť odškodnenie

Podľa tohto článku sa tak automaticky spustil mechanizmus na odškodnenie Slovenských elektrární, uviedla spoločnosť. „Možnosť odstúpiť od zmluvy o prevádzke (bez udania dôvodov – pozn. red.) je zakotvená priamo v jej texte. Avšak štát je v takomto prípade povinný odškodniť spoločnosť Slovenské elektrárne a my si tento nárok uplatníme,“ informovali elektrárne.

Výšku odškodnenia sa v súčasnosti elektrárne neodvážili odhadnúť. Tú stanoví až audítor na základe predpokladaného ušlého zisku, ktorý mohli elektrárne získať počas trvania zmluvy. Zmluva bola podpísaná v roku 2006 na obdobie tridsiatich rokov. Vodná elektráreň pritom prejde do rúk štátu od marca budúceho roka.

Premiér už minulý týždeň, keď ohlásil zámer štátu odstúpiť od zmluvy, uviedol, že sa prípadných sankcií či medzinárodných arbitráží zo strany Slovenských elektrární neobáva. „My sme prijali rozhodnutia, aj pokiaľ išlo o zisky zdravotných poisťovní. My si myslíme, že máme absolútne právo na vypovedanie tejto zmluvy a myslíme si, že akékoľvek pokusy talianskej spoločnosti Enel o akúkoľvek náhradu škody budú neúspešné,“ povedal pred týždňom Fico.

Enel si neplní platobné povinnosti

Dôvody pre odstúpenie od zmluvy sú teda známe len z verejných vyjadrení politických predstaviteľov. Tie premiér Robert Fico zopakoval aj vo štvrtok počas Hodiny otázok v Národnej rade SR. Prvým dôvodom je podľa neho neposkytovanie relevantných údajov potrebných pre výpočet podielu Vodohospodárskej výstavby na výnosoch z predaja elektriny z gabčíkovskej elektrárne.

Druhým dôvodom je podľa neho fakt, že Slovenské elektrárne pod vedením talianskeho manažmentu nepripravili žiadne plány rekonštrukcie a generálnych opráv spomínanej vodnej elektrárne.

Tretím dôvodom je, že taliansky Enel si neplní povinnosť platiť ročne Vodohospodárskej výstavbe, ktorá spravuje celé Vodné dielo Gabčíkovo, päť miliónov eur, ktoré majú ísť na údržbu vodného diela súvisiacu s prevádzkou gabčíkovskej vodnej elektrárne. Enel totiž podľa Fica túto platbu spochybňuje a dokonca požiadal slovenskú stranu o vrátenie doteraz uhradených 43 miliónov eur.

Pre poruchu zastavili plavbu cez Vodné dielo Gabčíkovo
Foto: SITA/Ján Slovák

Žiadna zmluva údajne neexistovala

Je pravdou, že Slovenské elektrárne spochybnili právo Vodohospodárskej výstavby na nimi odvádzané platby v spomínanej výške 43 miliónov eur. Tieto prostriedky mali na základe zmluvy smerovať ďalej, ďalšej štátnej firme – Slovenskému vodohospodárskemu podniku na prevádzku jeho objektov na Vodnom diele Gabčíkovo.

Elektrárne však tvrdia, že do februára tohto roka žiadna zmluva medzi Vodohospodárskou výstavbou a Slovenským vodohospodárskym podnikom neexistovala, čiže nemali na každoročne odvádzaných päť miliónov eur nárok.

Elektrárne odmietajú obvinenia zo zanedbávania opráv

Slovenské elektrárne stále odmietajú tvrdenia, že by zanedbali prípravu generálnych opráv Vodnej elektrárne Gabčíkovo, ako aj tvrdenia, že neposkytujú štátu potrebné informácie o výnosoch z predaja elektriny vyrobenej v tejto vodnej elektrárni.

„Pravidelne poskytujeme informácie pre ročné vysporiadanie stanovené zmluvou, vrátane iných dodatočne požadovaných informácií. Dôveryhodnosť informácií overujú dve nezávislé audítorské spoločnosti. Generálne opravy schválené valným zhromaždením spoločnosti SE z novembra tohto roku sa budú realizovať o dva roky skôr, ako bolo pôvodne dohodnuté. Od roku 2006 Slovenské elektrárne nezaznamenali žiadne reklamácie z dôvodu technických nedostatkov v oblasti prevádzky a údržby,“ konštatovali Slovenské elektrárne.

Zmluvu o prevádzke Vodnej elektrárne Gabčíkovo podpísali v marci 2006, teda ešte pred samotným ukončením privatizačného procesu, štátny podnik Vodohospodárska výstavba a Slovenské elektrárne. Podpisom zmluvy získali elektrárne právo prevádzkovať gabčíkovskú elektráreň na obdobie 30 rokov.

Táto zmluva sa však nepozdávala nastupujúcej prvej Ficovej vláde, ktorá ju v roku 2007 napadla na súde s tým, že ju chcela zrušiť. Doteraz je na súdoch podaných v tejto veci celkovo dvanásť súdnych sporov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Robert Fico
Firmy a inštitúcie SE Slovenské elektrárne