Americký Senát schválil rozpočtový zákon, úrady nezatvoria

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Usa amerika vlajka zastava
Foto: ilustračné, SITA/AP

WASHINGTON 14. decembra (WEBNOVINY) – Americký Senát v sobotu schválil zákon o rozpočtových výdavkoch v hodnote 1,1 bilióna USD. Americkí zákonodarcovia tak odvrátili hrozbu zatvorenia vládnych úradov.

Zákon o výdavkoch teraz smeruje na podpis k prezidentovi Barackovi Obamovi. Ten by mal podľa očakávaní rozpočtový zákon podpísať do stredy. V Senáte zákon podporilo 56 zákonodarcov, proti bolo 40 poslancov.

Rozpočtový zákon už vo štvrtok schválila Snemovňa reprezentantov, pomerom hlasov 219 ku 206. Zákon zabezpečuje financovanie väčšiny federálnych úradov v rozpočtovom roku do konca septembra 2015.

Výnimku predstavuje ministerstvo pre domácu bezpečnosť, ktoré má financie zabezpečené iba do 27. februára. Dôvodom je snaha republikánov zablokovať Obamovu imigračnú reformu, za ktorej realizáciu zodpovedá najmä dotknuté ministerstvo.

Zákon kritizovala aj časť Obamových demokratov, ktorí nesúhlasili so zmiernením regulácií vo finančnom sektore a s uvoľnením limitov pre výšku príspevkov politickým stranám od veľkých súkromných darcov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať