Nova plánuje pre Trestný zákon podanie na ústavný súd

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať

BRATISLAVA 15. decembra (WEBNOVINY) – Strana Nova sa chce pre novelu Trestného zákona z leta minulého roka, ktorá prináša hrozbu niekoľkých sankcií pre zdravotníkov, obrátiť na Ústavný súd SR. Od začiatku budúceho roka začne zbierať podpisy pod návrh, potrebuje získať podporu aspoň 30 poslancov.

Zdravotníci zákon označujú za kriminalizačný, proti jeho prijatiu sa ohradili na pôde Národnej rady SR, lobovať boli aj v prezidentskom paláci a v snahe zrušiť parlamentom prijaté tresty pokračovali aj po účinnosti zákona prostredníctvom petície „Stop kriminalizácii“. Ani tieto aktivity im nepomohli.

S návrhom podľa predsedu stany Nova Daniela Lipšica prichádzajú až teraz, nakoľko bol rozsiahly a komplikovaný. Zároveň podotýka, že v súčasnosti je na to aj vhodný čas. Poukazuje na to, že na jednej strane sa kriminalizujú bežní zdravotníci, na strane druhej sa nevyvodzuje trestnoprávna zodpovednosť za rozkrádanie v nemocniciach.

Lipšic návrh zákona ostro kritizuje

Ako tvrdí, slovenské nemocnice majú peniaze na to, aby si kúpili trojnásobne predražené prístroje, či dodávali predraženú stravu, ale nemajú na to, aby zdvihli platy zdravotníkom. „A keď zdravotnícki pracovníci vyjadria svoj názor, tak v takom prípade vláda Roberta Fica ich chce poslať do väzenia. Tým, ktorí rozkrádajú slovenské zdravotníctvo cez predražené nákupy, žiadne väzenie nehrozí, pretože za nimi stoja vplyvní oligarchovia a finančné skupiny,“ skonštatoval Lipšic.

Ten podotýka, že zatiaľ majú spracovaný prvý variant návrhu na ÚS SR. Ako tvrdí, skutková podstata trestného činu je naformulovaná tak neštandardne a vágne, že spôsobuje aj problémy s ústavou, s európskym dohovorom, potenciálne aj s európskou ústavnou zmluvou.

Lipšic pripomína, že s návrhom sankcií prišiel poslanec za Smer-SD Jozef Valocký, ktorý je zároveň riaditeľom Fakultnej nemocnice v Nitre. Valocký sa do povedomia dostal najmä pre prípad bielenia zdravotnej dokumentácie novorodenca, ktorý sa stal v nitrianskej nemocnici.

Podľa Kaveckej sú dôvody kriminalizácie jasné

Predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká ocenila, že sa našiel poslanec, ktorý vypracoval podanie. Pripomína, že keď sestry vlani stanovali pred Úradom vlády SR, sľuby politikov sa len tak hrnuli, ale keď zhasli reflektory, ich záujem o osud sestier ochabol.

Dôvody kriminalizácie zdravotníkov sú podľa nej jasné. „Zdravotníci sú skupinou, ktorá je potenciálnym zdrojom problémov pre vládnu moc, pretože neraz prejavili veľmi dobrú organizovanosť a veľké odhodlanie v zápase za svoje práva,“ skonštatovala Kavecká.

Slovensko je unikát v Európe

Predseda lekárskych odborárov Peter Visolajský dopĺňa, že nikde v Európe takáto legislatíva neexistuje. Slovensko je podľa neho unikátom aj preto, že nikde inde finančné skupiny neryžujú na zdravotníctve ako u nás, ako i preto, že sa týmto skupinám nikde nepostavili tak ako lekári na Slovensku.

Novela Trestného zákona hrozí zdravotníkovi, ktorý odmietne nastúpiť počas núdzového stavu do služby, odňatím slobody do dvoch, resp. do piatich rokov (táto časť úpravy sa týka všetkých občanov, ktorí počas krízového stavu nevykonajú povinnosti, ktoré im boli uložené orgánmi verejnej moci, pozn. red.).

Hrozí mu aj pokuta od ministerstva zdravotníctva (MZ) do 3 300 eur a odobratie licencie na dva roky, počas ktorých nebude môcť vykonávať svoje povolanie.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jozef ValockýMonika KaveckáPeter Visolajský