Slováci zarobia prepravou plynu na Ukrajinu milióny eur

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Eustream
Foto: SITA/Martin Havran

BRATISLAVA 15. decembra (WEBNOVINY) – Preprava rezervovaného objemu plynu na Ukrajinu cez plynovod Vojany -Užhorod, ktorý sa využíva pre dodávky plynu z Európskej únie na Ukrajinu, prinesie slovenskej strane, teda prepravcovi plynu eustream, za päť rokov 300 miliónov dolárov. Povedal to člen manažmentu ukrajinskej spoločnosti Naftogaz Jurij Vitrenko pre tlačovú agentúru Interfax.

„Rezervácia plynovodu Vojany – Užhorod za päť rokov prinesie eustreamu zhruba 300 miliónov amerických dolárov. Investície do realizácie projektu by mohli byť na úrovni zhruba osem miliónov amerických dolárov. Je to teda vzájomne výhodný projekt. Slovensko dostane veľký balík peňazí a my získame plyn z Európy, ktorý je lacnejší ako ten ruský aj po podpísaní ‚zimného‘ balíčka,“ povedal.

Ukrajinská strana sa však naďalej pohráva aj s myšlienkou využitia reverzného toku kapacitne širšieho prepojenia so Slovenskom cez Veľké Kapušany. Podľa Vitrenka by totiž umožnenie reverzného toku cez tento dopravný kanál disponujúci až štyrmi plynovodmi znamenalo taktiež výhody. A to nie len pre Slovensko a Ukrajinu, ale aj pre ďalšie krajiny, najmä na juhu Európy.

Ako však pokračoval, umožnili by aj prípadnú pomoc s dodávkami plynu do Poľska. „Stres testy ukázali, že ak by boli ruské dodávky plynu do Poľska zastavené, krajina by musela čeliť nedostatku plynu. Prečo nikto nehovorí o možnosti, že by sme odoberali plyn zo Slovenska a ďalej ho dodávali do Poľska, Rumunska či Maďarska… Toto by nielen umožnilo zvýšiť energetickú bezpečnosť, ale tiež by to zvýšilo likviditu na trhu,“ konštatoval pre ukrajinský Interfax Vitrenko.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia
Firmy a inštitúcie Eustream