Rubeľ zaznamenal historický prepad, Putin obviňuje Západ

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vladimir putin
Ruský prezident Vladimir Putin Foto: SITA/AP

MOSKVA 16. decembra (WEBNOVINY) – Ruský rubeľ v utorok oslabil o viac ako desať percent a zaznamenal tak svoj najhorší prepad od roku 1998, kedy v Rusku vypukla finančná kríza.

Rubeľ nakrátko posilnil voči doláru

Ruská mena najskôr na začiatku utorkového obchodovania voči doláru nakrátko posilnila o približne desať percent po tom, ako tamojšia centrálna banka zvýšila hlavnú úrokovú sadzbu o takmer sedem percentuálnych bodov na 17 percent. Neskôr však prudko oslabila pre klesajúce ceny ropy, zvyšujúcu sa paniku na trhu a protiruské sankcie, ktoré zaviedol Západ pre situáciu na Ukrajine.

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Rubeľ do 11:37 GMT oslabil voči doláru o viac ako 11 percent na 73 RUB/USD a voči euru o viac ako 15 percent na 92,99 RUB/EUR. Ruský prezident Vladimir Putin obvinil z pádu rubľa a cien ropy špekulantov a Západ. Slabý rubeľ je pre Putina závažnou skúškou, pretože ohrozuje jeho popularitu, ktorá sčasti závisí na jeho reputácii garanta prosperity a stability Ruska.

Rusko produkciu ropy v budúcom roku nezníži

Rusko v budúcom roku zachová produkciu ropy na rovnakej úrovni, na akej sa nachádza v tomto roku. Krajina ťažbu nezníži, pretože by mohla stratiť svoj trhový podiel. V utorok to uviedol ruský minister energetiky Alexander Novak. „Ak ju znížime, ostatné krajiny zvýšia svoju produkciu a my stratíme vhodné miesto na trhu,“ povedal minister. Zároveň zastáva názor, že trh s ropou sa sám stabilizuje.

Novak ďalej uviedol, že žiadne ropné spoločnosti zatiaľ neurobili zmeny vo svojich projektoch v Rusku vzhľadom na nízke ceny ropy. Podľa neho to však nemožno vylúčiť.

Ceny ropy v pondelok oslabili po tom, čo Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) zopakovala, že neplánuje obmedziť produkciu. Ceny ľahkej americkej ropy klesli o 1,90 USD na 55,91 USD za barel. Britská ropa Brent zlacnela o 79 centov na 61,06 USD za barel.

Ruský rubeľ od začiatku roka strácal

Od začiatku roka centrálna banka hlavnú sadzbu zvýšila o celkovo 11,5 percentuálneho bodu. Ruský rubeľ od začiatku roka stratil voči americkému doláru viac ako 40 percent hodnoty. Mena je pod tlakom prudko klesajúcich cien ropy a západných sankcií, ktoré zasiahli export krajiny a obmedzili prílev investícií. V reakcii na krok centrálnej banky rubeľ v utorok o 8:02 SEČ posilňoval voči doláru o 9 percent na 58,61 RUB/USD a oproti euru o 7,3 percenta na 73,10 RUB/EUR.

Ruská centrálna banka v pondelok uviedla, že domáca ekonomika v prvom kvartáli 2015 medziročne s vysokou pravdepodobnosťou klesne. Za celý budúci rok by hrubý domáci produkt krajiny mohol oslabiť o približne štyri a pol percenta, ak cena ropy bude na úrovni 60 USD za barel, konštatovala centrálna banka.

V dokumente o menovej politike banka ďalej uviedla, že do konca roka 2017 by mohla dosiahnuť, aby bola inflácia na úrovni štyroch percent. Poznamenala však, že si to bude vyžadovať v budúcom roku prísnu menovú politiku. Inflácia vo výške štyroch percent je strednodobým cieľom centrálnej banky Ruska. V novembri medziročná inflácia prekročila deväť percent.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Vladimir Putin