Sodexo odmieta verziu, že je dodávateľom jedla pre nemocnice

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Jedlo jedalen deti
ilustračné foto Foto: SITA/Milo Fabian

BRATISLAVA 16. decembra (WEBNOVINY) – Spoločnosť Sodexo odmieta prepojenie na spoločnosti Dora Gastro aj Hospital Catering Solution, ktoré vyhrali súťaž na stravovanie v štyroch štátnych nemocniciach. Tvrdí, že je nepravdivo označovaná za skutočného dodávateľa jedla.

V stanovisku zaslanom médiám Sodexo konštatuje, že neposkytovalo a ani neposkytuje žiadne stravovacie služby v nemocniciach na Slovensku, a taktiež ani pre firmy z daných verejných obstarávaní.

Podľa Transparency International Slovensko firmy Dora Gastro aj Hospital Catering Solution boli v skutočnosti len sprostredkovateľmi. Vo všetkých prípadoch jedlo údajne dodávali pomerne známe a skúsené firmy Sodexo a Eurest. Informáciu priniesla RTVS.

Firma popiera poskytovanie služieb

„Ani prostredníctvom našich zamestnancov, ani žiadnym iným spôsobom sme neposkytovali a ani neposkytujeme žiadne služby ako výsledok uvedených tendrov,“ uviedol námestník generálneho riaditeľa Peter Žipaj.

Ako pokračoval, jediné, čo spoločnosť poskytla, bolo formálne odporúčanie a záruka spočívajúca v tom, že v prípade neschopnosti víťaza plniť si svoje záväzky, musia za tieto záväzky ručiť. „Víťaz tendra bol však jasne schopný poskytovať dané služby bez akejkoľvek našej pomoci, a preto sme sa úplne stiahli,“ vysvetlil Žipaj.

Sodexo považuje tvrdenia za účelové

Za účelové považuje aj tvrdenia, že ich bývalý zamestnanec Martin Senčák, ktorý pôsobí na ministerstve zdravotníctva (MZ), ovplyvňoval tender v ich prospech. Spoločnosť s ním podľa jeho slov neudržiava žiadne pracovné kontakty a vzťahy.

Denník SME minulý týždeň informoval, že štyri veľké štátne nemocnice zaplatia externým prevádzkovateľom vývarovní desiatky miliónov eur. Ide o nemocnice v Trenčíne, Banskej Bystrici, Trnave a Poprade, ktoré riadia nominanti ministerstva zdravotníctva. Sumár zmlúv, ktoré preverilo SME a Transparency International, sa blíži k 81 miliónom eur s daňou z pridanej hodnoty (DPH) za desať rokov.

Minister zdravotníctva Viliam Čislák rozhodol, že nakoľko boli koncesné zmluvy uzatvorené v rozpore so zákonom, riaditelia nemocníc v Banskej Bystrici, Poprade a Trnave končia vo svojich funkciách. Šéf trenčianskej nemocnice odstúpil ešte v júli tohto roka. Skončiť by mal aj Senčák, návrh na jeho odvolanie z funkcie vedúceho služobného úradu MZ predloží Čislák v stredu na rokovaní vlády.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Viliam Čislák