Cena práce na Slovensku rástla skoro najrýchlejšie v Únii

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia

BRATISLAVA 18. decembra (WEBNOVINY) – Hodinová cena práce v eurozóne v treťom kvartáli tohto roka medziročne vzrástla o 1,3 percenta a v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa zvýšila o 1,4 percenta. Informoval o tom v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Slovensko zaznamenalo druhý najvyšší rast

Náklady na hodinové mzdy a platy v eurozóne v treťom štvrťroku oproti rovnakému obdobiu vlaňajška stúpli o 1,4 percenta a ostatné náklady na cenu práce o 1,2 percenta. V rámci celej EÚ sa náklady na hodinové mzdy a platy v treťom štvrťroku zvýšili o 1,4 percenta a ostatné náklady na cenu práce vzrástli o 1,5 percenta.

Na Slovensku hodinová cena práce v treťom kvartáli medziročne vzrástla o 5,7 percenta, pričom v rámci celej Európskej únie to bol druhý najvyšší rast. Výraznejšie ako v rámci celej EÚ sa na Slovensku zvýšili sa aj náklady na mzdy a platy, a to o 5,6 percenta a aj ostatné náklady na cenu práce o 5,9 percenta.

Cena práce najviac klesla na Cypre

Viac ako v SR medziročne vzrástla cena práce iba v Estónsku (6,3 percenta). Po Slovensku nasledovali Lotyšsko (5,4 percenta) a Grécko a Rumunsko (zhodne 5,2 percenta). Zlacnenie ceny práce v treťom štvrťroku v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka evidovali na Cypre (-2,8 percenta), v Írsku (-0,8 percenta) a v Chorvátsku (-0,3 percenta).

Medziročne sa v rámci eurozóny cena práce v treťom kvartáli zvýšila v priemysle o 1,7 percenta a v stavebníctve a službách zhodne o jedno percento. V rámci celej Európskej únie cena práce vzrástla v priemysle o 2,1 percenta a v stavebníctve a službách zhodne o 1,2 percenta.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať Diskusia