Únia nemá zdroje, Ukrajine majú prispieť členské štáty

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Moskvou pochodovali tisícky odporcov vlády
Účastníci protestu proti bojom na Ukrajine pochodovali s ukrajinskými vlajkami v rukách a transparentmi s nápismi Nie vojne, Putin, prestaň klamať či Ukrajina, sme s tebou. Rusko, Moskva, 21. septembra 2014. Foto: SITA/AP

BRUSEL 17. decembra (WEBNOVINY) – Ukrajina potrebuje ďalších 15 miliárd dolárov nad rámec už schválenej medzinárodnej finančnej pomoci v celkovom objeme 17 miliárd dolárov. Uviedol to v stredu predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker. Potvrdil tým odhad, ktorý zverejnil minulý týždeň Medzinárodný menový fond (MMF).

Viac o napätej situácii na Ukrajine sa dočítate

—-> TU.

Komisia podľa neho očakáva, že Kyjev úniu požiada o dodatočnú pomoc v sume dve miliardy dolárov. V rozpočte EÚ však nie sú dostatočné zdroje a preto bude potrebné, aby prispeli členské štáty, povedal Juncker v Európskom parlamente.

Od leta Brusel poskytol Ukrajine dlhodobé úvery v objeme 1,36 miliardy eur a pokiaľ Kyjev splní dohodnuté podmienky, môže začiatkom budúceho roka počítať s uvoľnením ďalších 250 miliónov eur, dodal Juncker. Z aktuálneho programu MMF Ukrajina zatiaľ získala dve tranže pomoci v hodnote 4,6 miliardy dolárov.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Viac k osobe Jean-Claude Juncker