Železnice cez sviatky vypravia desiatky posilových vlakov

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vlak
Foto: ilustračné, SITA/Ľudovít Vaniher

BRATISLAVA 18.decembra (WEBNOVINY) – Cez vianočné a novoročné sviatky posilní Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) osobnú vlakovú dopravu o 56 vlakov. Ako agentúru SITA informovala riaditeľka Odboru komunikácie ZSSK Jana Morháčová, ide o 12 InterCity vlakov, dva EuroCity vlaky, 24 rýchlikov a 18 expresov.

Po desať vlakov pridajú 19. decembra a 6. januára

Posilové spoje pôjdu od štvrtka 18. decembra do stredy 7. januára 2015. Najvýraznejšie posilnenie bude v piatok 19. decembra a v utorok 6. januára, keď je pridaných po desať vlakov v priebehu dňa. Všetky posilové vlaky sú zapracované v novom cestovnom poriadku, ktorý platí od 14. decembra.

ZSSK zvýši kapacity aj mimoriadne. V piatok 19. decembra a utorok 23. decembra pôjde rýchlik 1603 vypravený mimo cestovného poriadku o 14:00 z Bratislavy cez Žilinu do Košíc. Podobne pôjde o 14:19 v opačnom smere nad rámec cestovného poriadku rýchlik 1610 z Košíc cez Žilinu do Bratislavy. „V týchto vlakoch nie sú limitované miesta pre cestujúcich v rámci bezplatnej prepravy,“ podotkla Morháčová.

Spoločnosť tiež zvýši ponuku pravidelných vlakov pridaním viac ako 200 vozňov. Pôjde o vlaky kategórie InterCity (IC), expresy (Ex), rýchliky (R), zrýchlené vlaky ( Zr), regionálne expresy (REX) a osobné vlaky (Os), o ktoré je na základe viacročných skúseností najvyšší záujem.

Limity pre bezplatnú prepravu

Tento rok ZSSK očakáva, že nápor na cestovanie bude rozložený do viacerých dní. Podľa Morháčovej preto možno identifikovať dve vlny záujmu o cestovanie. Prvú v piatok 19.decembra a v sobotu 20.decembra a potom deň pred Štedrým dňom, 23.decembra. Ako informovala agentúru SITA, do stredy do 13:00 bol najväčší záujem o cestovanie IC vlakom z Bratislavy do Popradu a do Košíc v piatok 19.decembra podvečer a v sobotu 20.decembra.

Naplnenosť vlakov je od 46 do 70 percent. Vypredaný je sobotňajší IC vlak dopoludnia, ZSSK preto zvyšuje kapacitu, pribudne teda minimálne 100 miest. Záujem je aj o cestovanie na poslednú chvíľu, deň pred Štedrým dňom, keď sú IC vlaky ZSSK vypredané na polovicu.

Na trase Bratislava-Žilina-Košice je do ostatných diaľkových vlakov už predaných v priemere okolo 50 percent miesteniek v piatok 19. decembra a v sobotu 20. decembra. „ZSSK zaviedla limity pre vybrané diaľkové vlaky pre bezplatnú prepravu, čo v praxi znamená, že je určený maximálny počet lístkov do každého konkrétneho vlaku pre bezplatnú prepravu,“ ukončila Morháčová. Obsadenosť vyjadruje počet predaných miesteniek, celková kapacita vlaku je však vyššia, časť sedadiel nie je miestenkovaná.

Ďalšie k téme

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie ZSSK Železničná spoločnosť Slovensko